Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Одржана сједница Савјета за бригу о лицима са инвалидитетом

Објављено: 27.11.2018. 15:40 Аутор: мрсс

Дана, 26.11.2018. године у просторијама Министарства рада и социјалног старања, одржана је 34. сједница Савјета за бригу о лицима с инвалидитетом, којом је предсједавао министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић.

На почетку сједнице чланови Савјета су разговарали о примјени Закона о повластици на путовање лица са инвалидитетом, као и о начину спречавања могућих злоупотреба које ће свакако бити предмет контроле надлежних органа, како је навео генерални директор Горан Кушевија. Такође, на сједници је указано на одређене проблеме у примјени овог закона и предложено је да се размотри евентуална измјена поменутог закона.


На 34. сједници Савјета је представљен и Извјештај о раду радне групе за доношење Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом, гдје је саопштено да је Министартсво рада и социјалног старања упутило 13. новембра јавни позив за јавну расправу о Нацрту Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом, који је још актуелан и трајаће 40 дана. У оквиру јавне расправе МРСС ће организовати округле столове на којим ће бити представљен Нацрт Закона. У току трајања јавне расправе, заинтересована јавност може упутити и писмено своје коментаре на Нацрт Закона, а МРСС ће на исте одговорити у оквиру извјештаја о спроведеној јавној рапсрави.

На овој сједници Грацијела Ракоњац је испред Завода за запошљавање изнијела информацију о реализацији конкурса за финансирање грант шеме. Како је Ракоњац навела, комисија је за додјелу бесповратних средстава предложила укупно 31 пројектни предлог. Према ономе што је наведено у пројектним пријавама, у оквиру пројекта, биће укључено 220 лица са инвалидитетом, од чега ће 172 лица бити запослено током трајања пројекта, а 65 лица са инвалидитетом ће бити запослена након завршетка пројекта, у најкраћем трајању од шест мјесеци. Од укупног броја пројеката предложених за финансирање, 93,55% имају за резултат запошљавање након завршетка пројекта.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?