Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почиње сарадња са Историјским архивом Ватикана

Објављено: 28.11.2018. 16:52 Аутор: МКУ

Министар културе Александар Богдановић сусрео се јуче на Цетињу са директором Историјског архива Ватикана, проф. др Јоханом Иксом, који борави у радној посјети Црној Гори, на позив Министарства културе.

MKU       MKU

Саговорници су нагласили значај досадашње комуникације остварене у контексту пројеката из области архивистике и научно-историјског истраживања, којима ће црногорским историчарима бити омогућен приступ грађи Историјског архива Ватикана која се односи на нашу земљу.

Говорећи о надоградњи сарадње између стручњака из двије државе, министар Богдановић је нагласио да је за наше историчаре посебно битна грађа из периода 1900 - 10. фебруар 1939. године, што је тренутно финални датум доступности докумената. Посебно је апострофирана подршка која је овом пројекту дата приликом посјете Предсједника Ђукановића Светој Столици, као и посјете државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина Црној Гори.

MKU   MKU

Проф. др Јохан Икс је поновио спремност Историјског архива Ватикана, као и осталих архивских јединица, да омогући црногорским архивистима и историчарима приступ грађи која је од значаја за неистражене сегменте наше историје, о чему је било ријечи и приликом посјете министра Богдановића Светој Столици.

Саговорници су нагласили да ће у потпуности подржати пројекат истраживања документације о Црној Гори, транскрибовање докумената и објављивање публикације о прикупљеној грађи која је у посједу Ватиканских архива, при чему је најављено да ће активности бити реализоване током 2019. године.

На крају састанка је закључено да поменуте активности представљају почетак добрих односа и квалитетне сарадње између Црне Горе и Свете Столице у области културе и културне баштине, те да ће се у наредном периоду радити на новим пријектима размјене програма и искустава између институција из двије државе.

Ова посјета је наставак сарадње и активности договорених током посјете Предсједника Ђукановића Светој Столици и посјете државног секретара Свете Столице кардинала Пјетра Паролина Црној Гори.
Pokrenite
Видео запис посјете


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?