Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

22. састанак Европске мреже представника влада земаља за заштиту права ЛГБТИ особа

Објављено: 23.11.2018. 19:31 Аутор: ПР служба

mmp22. састанак Европске мреже представника влада земаља (фоцал поинтс) за заштиту права ЛГБТИ особа одржан је у од 20-22. новембра ове године у сарадњи влада Естоније и Финске.

Градови Талин и Хелсинки били су домаћини европске конференције о вишеструкој дискриминацији, интерсекционалности и најбољим праксама на локалном нивоу у циљу унапређења једнакости ЛГБТИ особа.

Бланка Радошевић Маровић која је представница Владе Црне Горе у овом тијелу навела је кораке које је Црна Гора направила на свом путу у овој области за непуних 9 година, будући да се питањем права ЛГБТИ популације активно почело бавити 2010. године, формирањем Црногорске ЛГБТ мреже. Ову мрежу чиниле су, прије свега, невладине организације и неке владине организације и институције. До тада, ово је била табу-тема у Црној Гори, истакла је Радошевић Маровић.

Упорни рад ове мреже, препознала је и Влада Црне Горе и учинила, може се рећи историјски корак ка суштинској промјени положаја ЛГБТИ особа у Црној Гори.

Она је навела како је тачно да различите земље имају различит степен поштовања људских права ЛГБТИQ особа, да не иду све земље истим темпом напред, али, да је циљ исти и свако ново искуство, примјери добре праксе и/или избјегавање грешака и погрешних корака на том путу могу само помоћи ка бржем стизању до циља. С тим у вези, истакла је наводе Европске комисије у последња два Извјештаја о напретку Црне Горе ка ЕУ који оцјењују Црну Гору као лидера у региону када су у питању права ЛГБТИ особа.

Радошевић Маровић је рекла да је шеста Поворка поноса одржана у Подгорици прије неколико дана, те истакла како је иста протекла у атмосфери пуне толеранције и уважавања права особа другачије сексуалне оријентације. Такође, будући да смо при крају календарске године, она је са задовољством истакла да су два веома важна документа у области регулисања права и слобода ЛГБТИQ заједнице у финалној фази, те да ће Црна Гора у најскорије вријеме усвојити нови стратешки документ за унапређење квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори 2019-2023. и Закон оживотном партнерству лица истог пола.

Последњим ће Црна Гора бити прва земља у предприступном процесу која ће регулисати права ЛГБТИ особа да се законски региструју.

Министарство за људска и мањинска права


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?