Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљени први производи из области креативних индустрија

Објављено: 28.11.2018. 20:23 Аутор: МКУ

Министар културе Александар Богдановић одржао је данас пре конференцију, поводом двије године рада 41.Владе Црне Горе

Министар Богдановић је сублимирајући рад у протекле двије године нагласио да је, унапређујући нормативни оквир у области културе, Министарство од конституисања 41. Владе Црне Горе поставило снажне темеље за динамичнији развој и афирмацију културе као развојне шансе наше државе.

MKU MKU

С посебном пажњом су представљене активности на развоју креативних индустрија. Тим поводом министар Богдановић је нагласио да је амбиција да производ наших умјетника учинимо видљивијим и тржишно орјентисанијим, јер креативне индустрије могу да буду снажан генератор локалног економског развоја, а наши умјетници имају снажан потенцијал у овој области.

Министарство планира реализацију 6 Креативних Хуб-ова у Црној Гори, који треба да буду мјеста синергије креативног израза и предузетничког духа.
"Већ наредне године ћемо почети радове на пилот пројектима Креативних хубова у Подгорици и Котору и то у објектима која су културна добра. Само за те намјене је обезбједјено 1.5 милиона еура," навео је министар Богдановић.

Он је истакао и да је на конкурсу за подршку креативним индустријама ове године пристигло чак 30 апликација, од којих су данас представљени и достављени узорци. "Ријеч је о производима који су резултат креативности наших умјетника и преданости наших предузетника, и на овај начин креирамо црногорске производе који ће бити под брендом Цреативе Монтенегро," додао је министар.

MKU MKU

Када је ријеч о очувању и валоризацији културне баштине, министар Богдановић је истакао јасну одредницу Министарства да са традиционалног модела класичне заштите културне баштине пређе на модел савременог управљања културном баштином, уз обавезну заштиту интегритета културног добра.

Говорећи о активностима Министарства реализованим током претходне 2 године, министар је истакао унапређење нормативног дијела за област културе.

„Као неке од најзначајнијих издвојићу измјене и допуне Закона о кинематографији, Приједлог закона о државним наградама, Приједлог закона о измјени и допунама Закона о државним симболима и Дану државности Црне Горе, измјене и допуне Закона о заштити културних добара и Закона о слободном приступу информацијама, затим Закона о ратификацији Ревидиране Конвенције Савјета Европе о кинематографској копродукцији из 2017. године, као и измјене и допуне Закона о заштити природног и културно-историјског подручја Котора“.

Говорећи о стању у медијском сектору министар Богдановић је навео да у контексту стварања амбијента за слободан и несметан рад медија Министарство културе у континуитету ради на усклађивању медијских закона са европским стандардима, па је у процесу израда Нацрта Закона о медијима и Нацрта Закона о измјенама и допунама Закона о националном јавном емитеру РТЦГ.

Министар Богдановић је упознао присутне са новим институтима које предвиђа Закон о медијима, а то су - заштита посебних права (претпоставка невиности, забрана говора мржње, достојанство личности, право на приватност), Фонд за подршку медијима, дефинисање дужне новинарске пажње и искључења од одговорности за штету, подршка саморегулаторним тијелима, заштита права аутора (новинара), заштита извора информација, искључење одговорности за штету, дистрибуција медија. Такође су представљене и главне измјене Закона о РТЦГ које се односе на поступак именовања Савјета РТЦГ; дефинисање института Омбудсмана РТЦГ, дефинисање института Управног одбора РТЦГ, надзор над спровођем уговора о пружању јавних услуга у дијелу који се односи на програмске обавезе.

С посебном пажњом је третиран сегмент рјешавања стамбеног питања за запослене у култури, навео је министар. "У складу са тим, управо је прије два дана у Министарству културе представљено идејно рјешење за први стамбени објекат за запослене у култури који ће се градити на Цетињу. Ријеч је о објекту који ће имати 5.000 квадратних метара и у коме ће стамбено питање ријешити 60 породица запослених у области културе. Са Синдикатом у континуитету радимо и на обезбјеђивању локација у Главном граду и другим градовима, како би се обезбједио континуитет ових важних активности."

Говорећи о равномјерном развоју културе на територији Црне Горе министар Богдановић је упознао присутне да је Министарство културе обезбиједило подршку за реализацију преко 400 програма и пројеката општинских установа и дугих институција културе, као и појединаца – реализатора ауторских пројеката. "За ове намјене из државног буџета је претходне двије године обезбијеђено око 1.200.000 еура. Такође, у континуитету реализујемо и посебан програм подршке намијењен развоју културе у сјеверном дијелу Црне Горе, кроз који се обезбјеђује функционисање и одрживост установа културе у 13 општина. У протекле двије године по овом основу је подржано око 150 програма и пројеката за које је опредијељено око 600.000 еура.“

У области стратешког планирања културног развоја посебан акценат у овом двогодишњем периоду је био на кинематографији. "Оснивањем Филмског центра, крајем 2016.године створени су услови за покретање процедуре за приступање потпорном фонду Савјета Европе - Еуримагес, чиме ће црногорски кинематографски сектор од 1.јануара 2019.године постати активни партнер у мрежи европских кинематографија које усвајају заједничке стандарде и помажу једне другима у досезању нових публика."

"Министарство културе је с посебном пажњом третирало питање културног насљеђа Црне Горе. У оквиру Програма заштите и очувања културних добара, у протекле двије године је за реализацију 218 пројеката из области културне баштине обезбијеђено око 2 милиона еура. Пројекти се односе на конзерваторска и археолошка истраживања, израду конзерваторских пројеката и спровођење конзерваторских мјера на културним добрима, из групе физички најугроженијих, као и на едукацију и доедукацију кадрова, презентацију у музејској, библиотечкој, архивској, кинотечкој и конзерваторској дјелатности и техничко – технолошко опремање установа," рекао је министар.

У протеклом, двогодишњем преиоду Министарство културе је посвећено радило и на релизацији неколико пројеката финансираних од стране Европске уније. У току је реализација пројекта МОНЕТ, у којем је Министарство културе водећи партнер са Музејом Пино Пасцали, из Италије, АРАТРО Универзитетом Молизе и Регијом Пуља, и Националном галеријом умјетности из Тиране, као и Музејом фотографије Маруби, као и пројекта ХАМЛЕТ у којем Министарство културе учествује као пројектни партнер, а Заједница општина као придружени партнер, у срадањи са институцијама из Италије и Албаније.

Говорећи о капиталним инвестицијама министар Богдановић је истакао да су отпочеле активности на припреми документације за изградњу Музеја савремених умјетности, затим да је припремљена документација за реконструкцију Краљевског позоришта "Зетски дом", као и да је у току израда технчке документације за реконструкцију ЦНП-а, Палате Драго и других значајних објеката културе.

Министар је на пресу најавио и да ће наредне године отпочети активности на успостављању система е-тицкетинга, као јединственог система продаје, али и промоције музејских и других културних садржаја у Црној Гори.

"Пројекти које је Министарство културе покренуло и које ће наставити у наредном периоду, а чији су резултати већ видљиви, увјерен сам, осим унапређењу законодавног оквира доприносе и афирмацији идентитета државе, промоцији културе Црне Горе у међународним оквирима и квалитетнијој заштити и валоризацији богатог културног насљеђа Црне Горе. Вјерујем да је ово снажан темељ за афирмацију културе као развојне шансе наше Државе," закључио је министар Богдановић.

Pokrenite
Обраћање министра културе Александра Богдановића


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?