Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић отворио симпозијум “Античка Будва”

Објављено: 29.11.2018. 00:53 Аутор: МКУ
Међународни мултидисциплинарни научни симпозијум “Античка Будва” отворен је данас у Модерној галерији у Старом граду Будва. Јавна уснова Музеји и галерије симпозијум организује поводом два значајна јубилеја – 80 година од открића античких некропола и 15 година од оснивања Музеја града Будве.

MKU      MKU

Отварајући симпозијум министар културе Александар Богдановић истакао је да иако о античкој прошлости Будве не свједоче неки монументални споменици културе, живот овог простора у том периоду открива нам се у обиљу налазишта и артефаката који свједоче о обичајима и навикама обичних људи, што као дио приватне историје овог простора освјетљава оне зоне људске егзистенције према којој хроничари нису показивали посебну заинтересованост.

MKU        MKU

Говорећи о чињеници да већина пронађених предмета данас није на територије града Будве, те да је то нешто што треба да опомене, у дијелу како се морамо старати о судбини пронађених антиквитета, министар је додао: ”Можемо само замислити са каквим би збиркама античких предмета Будва данас располагала и шта би се све могло понудити на увид свијету да је бар половина тада пронађеног остала у Будви, а није остало ништа, јер је већи дио завршио у музеју Кнеза Павла Карађорђевића, а остатак у приватним посједима. Ако се данас те грешке не могу исправити, постоји не мали списак послова које је неопходно урадити како би античко насљеђе овог града постало његово маркантније обиљежје, што град чији је континуитет урбане насеобине почео прије готово два и по миленијума, не само да заслужује него је и у обавези да то насљеђе подробније истражи, заштити и валоризује. То мора бити један од приоритета културних стратегија како локалне самоуправе тако и државе”.

MKU       MKU

О посвећености и напорима које улажу Влада Црне Горе и Министарство културе у област археолошких истраживања, министар Богдановић је подсјетио на финансијска средства које Министарство културе издваја кроз годишњи Програм заштите културних добара, као и посебне програме и пројекте усмјерене на истраживање античког насљеђа, од којих је истакао вишегодишњи међународни пројекат Рекогносцирање црногорског подморја, који је започет 2009. године и чији је носилац Министарство културе Црне Горе. У оквиру овог пројекта рекогносцирано је црногорско подморје у зони Бококоторског залива и Будванског акваторија, чиме је отворено једно ново поље у археолшким истраживањима грчко-илирског, хеленског и римског насљеђа ових простора.

Министар је упутио честитке ЈУ Музеји и галерије Будве за оргазацију овог симпозијума, а учесницима пожелио да својим излагањима и презентацијама дају нови замајац у даљем истраживању, заштити и валоризацији античког насљеђа Будве.

Присутнима су се поред министра обратили: мр Луција Ђурашковиц, директорка ЈУ Музеји и галерије Будве, Драган Краповић, предсједник Општине Будва, као и проф. др Александар Чиликов, академик Црногорске академије наука и умјетности.

Пројекат су подржали Министарство културе Црне Горе и Општина Будва, док је субјект сарадње на пројекту Туристичка организација Општине Будва.
Pokrenite
Обраћање министра културе Александра Богдановића

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?