Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Промовисање одрживих ланаца вриједности у производњи хране кроз повезивање са туризмом

Објављено: 29.11.2018. 20:34 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Министарство одрживог развоја и туризма заједно са другим ресорима Владе улаже знатне напоре на стварању амбијента за све оне који желе да се баве руралним туризмом“, навео је Ћазим Хоџић, директор Директората за развој туристичке дестинације и туристичку инфраструктуру. Хоџић је отворио радионицу под називом „Промовисање одрживих ланаца вриједности у производњи хране кроз повезивање са туризмом“ која је одржана у Подгорици 28. новембра. Раадионица је реализована под покровитељством Организације за храну и пољопривреду при Уједињеним Нацијама (ФАО) и Европске Банке за Реконструкцију и Развој (ЕБРД), уз организацију Регионалне развојне агенције за Бјеласицу, Комове и Проклетије.

Приликом отварања радионице, Хоџић је указао на значај пројекта промовисања одрживих ланаца вриједности у производњи хране кроз повезивање са туризмом као и активности које се реализују кроз пројекат. Укључивање традиционалних, локалних рецепата у понуду домаће туристичке индустрије, гастрономске руте, промоција и пласман домаће гастрономске понуде, побољшање капацитета традиционалних произвођача сира, неке су од активности које се спроводе кроз овај пројекат.

Хоџић је навео да ће одређене измјене и допуне Закона о туризму и угоститељству, као и подстицајне мјере на основу којих је расписан Јавни позив за унапређење понуде и подизање квалитета услуга у сеоским домаћинствима повољно утицати на стварање повољнијег амбијента за развој руралног туризма. Такође, Хоџић је најавио да ће до краја године бити усвојена Стратегија развоја руралног туризма Црне Горе са Акционим планом до 2023. године.

Хоџић је нагласио да уз правилну валоризацију евидентних предуслова, рурални туризам уз повезивање са пољопривредом може постати важан дио интегралне туристичке понуде Црне Горе. Међутим, како би се обезбиједила одрживост развоја, потребно је ангажовање бројних субјеката који ће своје активности усмјерити у правцу одрживог развоја села. Ово може резултирати отварањем нових могућности за побољшање економског и социјалног стања, посебно недовољно развијених подручја Црне Горе, закључио је Хоџић.

Поред Хоџића, на отварању радионице говорили су и Енис Гјокај из Дирекције за мониторинг и евалуацију руралног развоја у Министарству пољопривреде и руралног развоја и Јап Спреј (Јаап Спреy) из Европске банке за обнову и развој. Поред представника из ресорних Министарстава, на радионици су учестовали и бројни представници привреде.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?