Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан почетни састанак за пројекат “Подршка регулацији финансијских услуга”

Објављено: 29.11.2018. 20:52 Аутор: Министарство финансија
29. новембра 2018. године, у просторијама Министарства финансија, Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи, одржан је кицк-офф (почетни) састанак за пројекат “Подршка регулацији финансијских услуга”. Пројекат је финансиран из Годишњег акционог програма ИПА-е за 2014. годину за Црну Гору (ЦАП 2014) у оквиру инструмената претприступне подршке (ИПА ИИ) и трајаће 24 мјесеца, односно до новембра 2020. године. 

Свеобухватни циљ овог пројекта је обезбјеђивање стабилних, одрживих и ефикасних финансијских услуга, са циљем пружања подршке развоју приватног сектора и повећању конкурентности економије. 

Активности ц́е бити подијељене на двије различите компоненте.

Компонента 1 ц́е се фокусирати на развој и инсталацију ИТ рјешења, односно софтвера за Агенцију за надзор осигурања, укључујући и експертску подршку за његово прилагођавање и развој алата за надзор, у складу са захтјевима Директиве о оснивању и обављању дјелатности осигурања и реосигурања (Солвентност ИИ).  

Компонента 2 ц́е се фокусирати на развој ИТ рјешења, односно Службеног регистра прописаних информација као званично одобреног механизма у складу са Директивом 2004/109/ЕЦ, за Комисију за тржиште капитала, који ће омогућити прикупљање, чување, обједињавање и проналажење прописаних информација. 

Уговор за реализацију пројекта потписан је са фирмом Цомплиант Риск Тецхнологy из Хрватске, у конзорцијуму са Интер Солутио д.о.о и Структурирања д.о.о. из Хрватске. Укупна вриједност уговора је 480,000 ЕУР, од чега финансирање ЕУ чини 90% а национално кофинансирање 10%. Пројекат ће бити имплементиран путем индиректног управљања средствима ЕУ у Црној Гори, гдје је Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија уговорно тијело. 

Почетном састанку су, поред представника уговарача, присуствовали представници Министарства финансија, Агенције за надзор осигурања, Комисије за тржиште капитала, као и представници Делегације ЕУ у Црној Гори. На састанку су представљене пројектне активности, а разматран је и оквирни радни план за сљедећи период. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?