Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Институционална меморија као важан елемент одрживости сваког система

Објављено: 23.11.2018. 20:57 Аутор: Министарство економије

Да институционална меморија није само питање постављања правила и процедура, већ захтијева константан процес прилагођавања изазовима са којима се сусрећемо у свакодневном раду, као и у односу на будуће трендове свог рада, речено је на  регионалном састанку који је одржан у Љубљани  у периоду од 19 -20.новембра.

У организацији Федрералне канцеларије за економију и контроле извоза СР Њемачке (БАФА) и финансијску подршку ЕУ, одржан је регионални састанак Састанку су присуствовали представници регулаторних институција задужени за процес лиценцирања и царињења из Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Македоније, Црне Горе, Србије, као и представници Украјине.  

Институционална меморија важан је елемент одрживости сваког система а посебно система контроле извоза наоружања, војне опреме и робе двоструке намјене - стратешке робе.

Као кључни механизам за осигурање институционалне меморије јесте постојање Стандардних оперативних процедура – СОП. Постојање ових процедура у систему контроле омогућава ефикаснију администрацију те сљедивост сличних одлука

Институционална меморија укључује  интерне програме обуке за службенике. Наиме, неопходно је обучити лица која ће бити спремна да пренесу знање  на новозапослене. У том смислу, институционалну меморију треба сматрати важним елементом који прати програм обуке тренера у једној институцији.

Један од главних циљева институционалне меморије у овом случају је и осигурање сљедивости одлука, које играју кључну улогу у читавом систему.

У име Министарства економије састанку су присуствовали мр Кадрија Курпејовић  и Предраг Павићевић.

 

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?