Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан почетни састанак за пројекат “Процјена безбједности путева у Црној Гори”

Објављено: 30.11.2018. 13:56 Аутор: министарство финансија
29. новембра 2018. године, у просторијама Министарства финансија, Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи, одржан је почетни (кицк-офф) састанак за пројекат “Процјена безбједности путева у Црној Гори”. Пројекат је финансиран из Годишњег акционог програма ИПА-е за 2014. годину за Црну Гору (ЦАП 2014) у оквиру Инструмента претприступне подршке (ИПА ИИ) и трајаће 12 мјесеци, односно до новембра 2019. године. 

Свеобухватни циљ пројекта је да обезбиједи ефикасно спровођење Закона о безбједности саобраћаја на путевима и идентификује приоритетне мјере у циљу побољшања безбједности на путној мрежи Црне Горе.

Сврха уговора је извршење процјене безбједности путева на путној мрежи Црне Горе дужине 1853 км. Акценат је стављен на сљедеће активности: 

1. Мапирање ризика дјелова путева, засновано на саобраћајним несрец́ама и подацима који ц́е показати перформансе безбједности на путевима мјерењем и мапирањем стопе смртности или озбиљних повреда;

2. Припрема анализе путева, користећи специјално опремљено истраживачко возило за прикупљање података који су потребни за развијање кодирања ризичних група бојама и звјездицама (1 до 5) у циљу приказивања различитог нивоа ризика на црногорској путној мрежи, и у складу са факторима који се односе на безбједност у саобрац́ају. Резултати ц́е обезбиједити оцјене за цјелокупну дужину путева, као и појединачно за сваких стотину метара.

3. Праћење перформанси безбједности на путевима које ц́е утврдити да ли је мање људи страдало или озбиљно повријеђено на појединачним дјеловима путева или путним мрежама, и што је још важније, путем консултација са надлежним органима, биц́е дефинисане најефикасније контрамјере.

4. Инвестициони план за сигурније путеве, како би се обезбиједиле могућности за унапрјеђење путева, у циљу креирања приступачне и економски оправдане инфраструктуре за спашавање живота. Кроз поменуте активности, биће спроведена обука за запослене о вршењу контроле безбједности на путевима у Црној Гори, како би исти стекли знање о руковању опремом, мапирању ризика, као и примјени свих релевантних процедура Европске уније у области процјене безбједности на путевима.

Уговор за реализацију пројекта потписан је са компанијом ИМЦ Wорлдwиде Лимитед из Велике Британије, у конзорцијуму са ЦОWИ А/С из Данске и АФ-Цитyплан с.р.о. из Чешке Републике. Укупна вриједност уговора је 470.000,00 ЕУР, од чега финансирање ЕУ чини 85% а национално ко-финансирање 15%. Пројекат ће бити имплементиран путем индиректног управљања средствима ЕУ у Црној Гори, гдје је Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија уговорно тијело. 

Почетном састанку су присуствовали представници Министарства финансија, Министарства саобраћаја и поморства, Дирекције за саобраћај, као и представници Делегације ЕУ у Црној Гори. Менаџер пројекта, као и кључни експерти који ће радити на спровођењу овог пројекта су имали прилику да представе пројектне активности. Такође, на састанку је разматран оквирни радни план за сљедећи период. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?