Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет подржао рјешења из Нацрта закона о финансирању локалне сампоуправе

Објављено: 30.11.2018. 21:00 Аутор: МЈУ

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, предсједавала је данас деветом сједницом Савјета за реформу јавне управе.

Савјет је на данашњој сједници разматрао Нацрт закона о финансирању локалне сампоуправе чије доношење је планирано Акционом планом 2018-2020. за спровођење Стратегије реформе јавне управе у циљу обезбјеђења финансијске одрживости општина.

Овим законом се уређују извори средстава, начин финансијског уједначавања и финансирања послова локалне самоуправе и то: општине, општине у оквиру Главног града, Главног града и Пријестонице. Предложена рјешења треба да отклоне нејасноће манифестоване кроз имплементацију важећих законских рјешења који регулишу систем финансирања локалних самоуправа, те неусклађеност важећих рјешења са Законом о буџету и фискалној одговорности.

Такође, створиће се услови за стабилније функционисање локалних самоуправа, посебно у сјеверном региону на дужи рок, прописати критеријуми за утврђивање права коришћења Егализационог фонда и правичније расподјеле средстава којим се врши финансијско уједначавање општина, те прописати начин почетног финансирања новооснованих општина.

Уз одређене сугестије у правцу унапређења текста предложеног Нацрта закона, Савјет је пружио пуну подршку предложеним законским рјешењима.

Видео: Девета сједница Савјета за реформу јавне управе-КАДРОВИ

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?