Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Регионални изазови и сарадња у области родне равноправности са фокусом на Истанбулску конвенцију

Објављено: 30.11.2018. 23:23 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
MMPО позитивним примјерима у афирмацији положаја жена, те посебно изазовима у вези са спровођењем Истанбулске конвенције разговарано је током регионалне конференције која је данас одржана у Сарајеву.

Министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка представио је учинак, изазове и обавезе Црне Горе у предметној области. Министар Зенка је истакао да само политички и друштвено оснажене жене могу на правилан начин артикулисати глас дискриминисаних жена. Кроз различите афирмативне мјере које спроводи Влада Црне Горе дјелујемо у правцу постизања фактичке родне равноправности у свим оним областима гдје још увијек постоји родни дисбаланс, истакао је министар.

Он је нагласио да је препозната потреба јачања регионалне сарадње успостављене потписивањем Сарајевске декларације 2005. године, те потреба јачања институција система, а самим тим и механизама за спровођење политике родне равноправности. Он је навео да регионалном сарадњом желимо да унаприједимо националне политике, али и политике свих нас у региону кроз размјену знања, искустава и добрих пракси.

У вези са обавезама које смо преузели Истанбулском конвенцијом 2013. године, Црна Гора је кренула у реформу законодавства и система заштите од насиља, поднијела први Извјештај о спровођењу Конвенције ГРЕВИО комитету, те добила и прве похвале за напредак у овој области. Борба против свих облика насиља, а посебно насиља над женама и насиља у породици један је од три приоритетне области рада ове Владе када је ријеч о области родне равноправности, рекао је министар. Помака има, али је још изазова пред нама, рекао је Зенка, и додао да је ГРЕВИО комитет дао своје препоруке чију је имплементацију Црна Гора већ започела.

Министарка за људска права и избјеглице Семиха Боровац изразила је задовољство чињеницом да је у региону препозната важност поменуте иницијативе, те посебно важност увезивања свих актера који се баве питањима родне равноправности. Она је оцијенила да су рјешења која носи Истанбулска конвенција од високе важности за адекватну заштиту жртава насиља и санкционисање починилаца. С тим у вези, нагласила је да она треба да буде интегрисана у све националне политике.

Истанбулска конвенција о спрјечавању и сузбијању насиља над женама и насиља у породици повезује све земље региона да налазе најбоља рјешења за даље унапријеђење политика у предметној области.


Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?