Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана радионица „Отвореност и приступачност Web портала Владе Црне Горе“

Објављено: 03.12.2018. 20:48 Аутор: м

MJU

Едукативна радионица - Отвореност и приступачност Web портала Владе Црне Горе- одржана је данас у организацији Министарства јавне управе и Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама.

Радионици је присуствовало око 50 учесника, администратора Web портала Владе и подпортала, уредника садржаја и службеника ПР служби органа државне управе и овлашћених службеника за слободан приступ информацијама у министарствима.

Начелница Дирекције за развој електронских сервиса, Мирјана Беговић и администратор Web портала Владе, Милена Никчевић упознале су учеснике са основним концептом е-приступачности, стандардима и европском регулативом, са посебним нагласком на креирању приступачних докумената која се објављују на интернет презентацијама органа државне управе.

„Концепт Универзалног дизајна, који тежи да помири различитости и потребе свих људи, мора се користити у свим фазама израде интернет презентација органа јавне управе.“

Такође, на радионици је дат преглед стандарда и европске регулативе која се тиче еПриступачности, али и смјерница које је донијело Министарство јавне управе (Смјернице за развој и управљање интернет презентацијама државних органа, органа државне управе и органа локалне самоуправе и Смјернице за креирање електронских докумената у складу са стандардима е-приступачности). Дати су примјери различитих алата за провјеру приступачности web сајтова и докумената, као и препоруке за унапређење приступачности садржаја на web порталу Владе

Пажња је посвећена креирању докумената која се објављују на интернет презентацијама органа државне управе, у приступачном формату.

Биљана Божић из Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама говорила је о проактивном објављивању информација на web страницама органа државне управе у складу са Законом о слободном приступу информацијама. Препозната је наиме важност информисања органа о контроли коју сваке године врши Агенција, а у циљу обезбјеђивања слободног приступа информацијама у посједу органа.

Едукативне радионице које реализује Министарство јавне управе, обавеза су препозната Акционим планом 2017/2018 Стратегије за заштиту лица са инвалидитетом од дискриминације и промоцију једнакости и прошле године већ је одржана једна радионица сличног садржаја.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?