Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан округли сто поводом Јавне расправе о нацрту Смјерница Стратегије паметне специјализације (2018-2024)

Објављено: 03.12.2018. 21:27 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke
Министарство науке организовало је данас Округли сто у оквиру Јавне расправе о нацрту Смјерница Стратегије паметне специјализације (2018-2024).

Генерални директор Директората за научноистраживачку дјелатност, др Дарко Петрушић представио је динамику процеса израде Стратегије паметне специјализације и процес идентификације приоритета.

Одзив учесника је био на задовољавајућем нивоу - састанак је окупио 30-ак представника академског, привредног и јавног сектора из више области развоја Црне Горе, које су одређене као потенцијално приоритетне у овом процесу – обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност, одржива пољопривреда и ланац вриједности хране, нови материјали и одрживе технологије, одрживи и здравствени туризам и информационо-комуникационе технологије (ИЦТ), као хоризонтална платформа.

Спровођење Стратегије паметне специјализације има велики стратешки значај за Црну Гору, јер може подстаћи јавна и приватна улагања у истраживање, технолошки развој и иновације. У активној размјени мишљења и расправи, учесници су посебан акценат дали на потенцијалне репрезентативне пројекте у оквиру идентификованих приоритетних сектора.

Министарство науке је на својој веб страници објавило Јавни позив за учешће у јавној расправи о Нацрту Смјерница Стратегије паметне специјализације (2018-2024), у трајању од 20 дана, у периоду од 16. новембра до 6. децембра 2018. године. Након сугестија и коментара добијених по Јавном позиву, а до краја текуће године, Министарство науке ће доставити Влади Приједлог Смјерница Стратегије паметне специјализације на разматрање и усвајање.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?