Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио на Трећој свјетској конференцији о туризму и култури у Истанбулу

Објављено: 04.12.2018. 16:40 Аутор: МКУ
Делегација предвођена министром кутуре Александром Богдановићем, учествује на Трећој свјетској конференцији о туризму и култури под слоганом "Култура и туризам: за добро свих", која се одржава у Истанбулу од 3. до 5.децембра 2018. године. Учешће на конференцији је прилика за јачање односа земаља учесница, размјену искустава и праксе у области туризма, као и подстицај на пољу економске сарадње.

MKU                      MKU

Министарска сесија, на којој је говорио министар Богдановић, окупила је министре туризма и културе како би размијенили примјере позитивне праксе о политикама које могу бити умрежене у циљу достизања одрживог развоја.

Министар Богдановић је говорећи на тематском панелу „Јачање сарадње између свих заинтересованих страна у области туризма и културе“ нагласио значај културног туризма кроз аспекат економских бенефита који се могу на овај начин остварити, превасходно у погледу стварање прихода и нових радних мјеста, оспособљавања за посао и одржавања вјештина традиционалних заната, оживљавања градских центара, повећања вриједности имовине, унапрјеђење малог предузетништва и још много тога другог.

Министар Богдановић је током излагања истакао да се културни туризам не може третирати као издвојен и изолован сегмент, већ напротив, да се њиме у сарадњи с креативним индустријама може свеобухватно третирати питање баштине, те да доприносити одрживом развоју и стварању додатних вриједности.

MKU                      MKU

"Економски значај културног туризма огледа се кроз финансијску подршку очувању, ревитализацији и промоцији културних добара са једне стране, и омогућавање финансијске и организационе независности установа култура са друге. Управо зато је културни туризам покретач развоја градова, регија и земаља. Социјални утицај културног туризма је материјалан, али он има и нематеријалне ефекте, као на примјер развој свијести и брига о културном насљеђу, сопственим културним вриједностима и креирању културног идентитета. Културне атракције, које су привлачне за локално становништво су исто тако привлачне и за туристе.

Увјерен сам да ће интерсекторска повезаност пружити повољне друштвено-економске и социо-културне учинке. Исто тако, како би ефекти културног туризма били значајнији, нужно је посматрати културне ресурсе као тржишне производе који постају све важнији, јер су туристи, прије свега, купци и зато се према њима треба тако и понашати“, саопштио је министар Богдановић.

MKU

Говорећи о конкретним локалитетима који спајају области културе и туризма у Црној Гори министар Богдановић је истакао да је сарадња културе и туризма од посебног значаја за Црну Гору.

"С обзиром да туризам у Црној Гори представља једну од централних привредних грана, те да културна баштина, материјална и нематеријална, свједочи о миленијумској прошлости, чији трагови данас представљају изузетан културни и туристички потенцијал, кроз сарадњу сектора културе и туризма у Црној Гори развијене су културне руте “Између двије чаробне обале”, које обухватају посјету Националном парку Скадарско језеро, али и бројним културним добрима на овом простору. Такође, развијена је и рута “Круг око Корита”, која поред изузетног природног амбијента омогућава посјетиоцима да се упознају са музејима, спомен – обиљежјима и знаменитим мјестима која су саставни дио руте. Овакви пројекти чине да мање познати локалитети баштине постану видљиви широј заједници, у исто вријеме пружајући туристима могућност да посјете скривене дестинације од изузетног културног и историјског значаја“, казао је министар Богдановић у свом излагању.

Министар Богдановић је говорио и о области заштите и очувања културних добара, као једном од основних приоритета у раду Министарства културе, али и о модалитету преласка са масовног на ексклузивни туризам, у коме култура и културна баштина имају најзначајнију улогу.

Овогодишња конференција се одвија у знаку технологија, модалитета посјећености и приступа који омогућавају најшире могуће користи за посјетиоце и локално становништво, уз очување културних вриједности и баштине у складу са одговорним принципима у туризму и УНWТО Глобалном етичком кодексу за туризам, а која је у складу са Агендом Уједињених нација о одрживом развоју до 2030. године.

У делегацији Црне Горе на конференцији су били и Бранко Милић, амбасадор Црне Горе у Републици Турској, Драгана Ченић, савјетница предсједника Владе Црне Горе и Дамир Давидовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма.

Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?