Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почетак ИПА ИИ пројекта „Унапређење пословног окружења и конкурентности приватног сектора“

Објављено: 04.12.2018. 18:21 Аутор: Министарство економије
Министарство економије, као водећа институција за спровођење ИПА пројеката у оквиру сектора Конкурентност и иновације, отпочело је имплементацију грант уговора „Унапређење пословног окружења и конкурентности приватног сектора“. Пројекат је финансиран у оквиру Годишњег акционог програма ИПА-е за 2014. годину за Црну Гору (ЦАП 2014) и трајаће 24 мјесеца, односно до новембра 2020. године. 

Циљ пројекта је спровођење активности усмјерених ка унапређењу пословног окружења и конкурентности приватног сектора у Црној Гори, кроз неколико сегмената подршке:

- Унапређење стратешког оквира за развој приватног сектора у Црној Гори, 
- Унапређење капацитета Министарства економије у циљу адекватног имплементирања стратегија у области конкурентности и иновација;
- Тестирање инструмената финансијске подршка за кластере и мала и средња предузећа у земљи.
Реализацијом овог пројекта ће у будућем периоду бити пружена директна подршка државним органима надлежним за унапређење конкурентности привреде Црне Горе (Министарству економије, Министарство науке и научно технолошки парк Технополис и остале заинтересоване стране чијим се дјеловањем подстичу конкурентност и иновације), као и приватном сектору, прије свега малим и средњим предузећима која чине 99% приватног сектора у Црној Гори и кластерима, који су препознати као главни актери економског развоја.

Уговор за реализацију пројекта потписан је са компанијом Л'Агенце Франçаисе д'Еxпертисе Тецхниqуе Интернатионале из Француске, у конзорцијуму са Бусинесс Франце и Бпифранце Финанцемент СА. 

Укупна вриједност пројекта је 1.660.000,00 ЕУР, од чега 90% вриједности пројекта се финансира кроз Инструмент претприступне помоћи ИПА 2014-2020, док преосталих 10% је кофинансирано из државног буџета, у складу са правилима финансирања пројеката који су се реализују посредством Инструмента претприступне подршке Европске Уније (ИПА 2014- 2020). Пројекат ће бити имплементиран путем индиректног управљања средствима ЕУ у Црној Гори, гдје је Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи (ЦФЦУ) Министарства финансија уговорно тијело. 

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?