Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршени преговори о проширењу Споразума о слободној трговини између Црне Горе и Турске

Објављено: 03.12.2018. 18:56 Аутор: Министарство економије
Данас су у Министарству економије парафирани Протоколи уз Споразум о слободној трговини између Црне Горе и Републике Турске, чиме су званично завршени преговори о проширењу и измјени постојећег споразума. Предмет протокола је додатна либерализација међусобне трговине пољопривредним производима и приступ тржишту у дијелу услуга.

Имајући у виду да је постојећим споразумом либерализација трговине пољопривредним производима била на веома ниском нивоу, стране су договориле додатну либерализацију кроз измјене Протокола И. 
  
Ministarstvo ekonomije























Консултације о измјени споразума отпочеле су у децембру 2017. године.

Када је у питању приступ тржишту услуга, исти је договорен кроз Протокол ИИИ о трговини услугама. Овај Протокол, поред основног текста, садржи и одјељке који се односе на телекомуникације, финансијске услуге, копродукцију филмова и ТВ серија, електронску трговину и кретање физичких лица у пословне сврхе, којима се прецизније дефинишу односи између двије земље у овим областима. 

Поред наведеног, саставни дио Протокола ИИИ је Анекс 1 са турском и црногорском Листом специфичних обавеза у услугама, којом су обје стране дефинисале ниво отворености тржишта у 12 сектора услуга. 

Протоколи ће допринијети јачању трговинских односа двије земље и имати важну улогу у повећању инвестиција Републике Турске у Црној Гори и обратно. Осим тога, отворене су нове могућности за јачање међусобне трговине пољопривредним производима. чиме је како нашим, тако и турским производјачима, обезбјеђен повољнијии приступ тржишту. 

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?