Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан панел посвећен слободном приступу информацијама

Објављено: 04.12.2018. 21:05 Аутор: МЈУ

Панел посвећен слободном приступу информацијама на којем је учествовала директорица за државну управу, Данијела Недељковић-Вукчевић, одржан је у данас у организацији МАНС-а.

Она се осврнула на оно што су уочени проблеми препознати Стратегијом реформе јавне управе, те који су то позитивни трендови, а који негативни, како је то наведено у Извјестају о о имплементацији Акционог плана за спровођење Стратегије реформе јавне управе.

Недељковић је нагласила да је у функцију стављен портал отворених података www.дата.гов.ме, када нас очекују измјене и допуне у области слободног приступа информацијама. Портал омогућава да се подаци у отвореном формату могу преузети, на који начин ће се смањти трошкови за подносиоце захтјева и повећати ниво коришчење података.

Такође, посебно се осврнула на Анализу нормативног оквира у области слободног приступа информацијама, а која треба да претходи измјенама и допунама Закона о слободном приступу информацијама у 2019. години, на који начин ће Министарство јавне управе добити неопходне смјернице за регулативна и имплементацијска побољшања, којима ће се оснажити легислатива у области слободног приступа информацијама и створити бољи законодавни оквир за остваривање овога права

Нагласила је и демократску и контолну функцију која се кроз овај институт остварује од стране грађана, будући да се право на слободан приступ информацијама може конципирати као компонента темељног људског права на слободу изражавања.

Панел посвећен слободном приступу информацијама одржан је у оквиру антикорупцијске недјеље.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?