Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Котору се одржава Регионална радионица о Процјени утицаја на баштину

Објављено: 05.12.2018. 16:47 Аутор: МКУ
Црногорска национална комисија за УНЕСЦО, у сарадњи са ИЦЦРОМ-ом и уз подршку Центра за свјетску баштину УНЕСЦО, УНЕСЦО Регионалног бироа за науку и културу из Венеције и Управе за заштиту културних добара, организовала је Регионалну радионицу о Процјени утицаја на баштину, која се одржава у Котору, од 03-06. децембра.

Радионици присуствују стручњаци из области заштите културне баштине и просторног планирања из свих релевантних институција: Управе за заштиту културних добара, Центра за конзервацију и археологију, Министарства културе, Министарства одржувог развоја и туризма, Општине Котор, као и представници цивилног друштва (НВО Друштво пријатеља бокељске баштине и НВО ЕXПЕДИТИО).

Поред њих, у овој активности учествују и стручњаци из Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Србије, а радионицу воде искусни експерти ИЦЦРОМ-а.

Процјена утицаја на баштину је изузетно значајан документ за заштиту и очување "изузетних, универзалних вриједности" Природног и културно-историјског подручја Котора. Одлуке Комитета за свјетску баштину више пута су препознале потребу израде процјена утицаја на баштину, а кроз Измјене и допуне Закона о заштити Природног и културног-историјског подручја Котора, усвојене ове године, израда процјене утицаја на баштину уведена је у законску процедуру. Из тог разлога, омогућена је подршка Центра за свјетску баштину за ову активност, како би стручњаци из Црне Горе унаприједили знање и били спремни да на адекватан начин одговоре новим законским процедурама.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?