Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Богдановић и Ерсој: „Посвећено радимо на јачању односа наших земаља“

Објављено: 05.12.2018. 17:39 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић састао се са министром културе и туризма Републике Турске Мехметом Нури Ерсојем, са којим је разговарао о бројним темама, које могу допринијети даљем снажењу односа Црне Горе и Републике Турске, те наставку добре сарадње у свим областима. 

Сарадња Црне Горе и Републике Турске у области културе је на високом нивоу, оцијењено је на састанку. Наши умјетници и институције су до сада сарађивали на неклико заједничких пројеката, а значајна је подршка коју Република Турска пружа Црној Гори.

Министар Богдановић је истакао значај што скоријег потписивања Споразума између Владе Црне Горе и Републике Турске у области културе и позвао министра Ерсоја да ускоро посјети Црну Гору, како би том приликом потписали наведени документ. Споразум који су усагласила два Министарства културе предвиђа подстицање институционалне сарадње у свим областима културно-умјетничког стваралаштва, с акцентом на размјени програма, изложби, концерата, представа, али и свих видова копродукцијских односа.

Министри су оцијенили да двије земље баштине богато заједничко културно насљеђе, због чега је, како су истакли, сарадња у овим областима од изузетног значаја.
На састанку је разговарано о важности успостављања сарадње у домену кинематографије, а посебно иницирањем заједничке производње филмова, промоцијом могућности које двије државе нуде иностраним продуцентима за снимање, али и подстицањем директне сарадње између организација, установа, фестивала.

Министар Богдановић је упознао министра Ерсоја са новим одредбама Закона о кинематографији и погодностима које нуди иностраним продуцентима, којима се омогућава повраћај уложених средстава у износу од 25 процената квалификованих трошкова.

Министар Ерсој је истакао посебно важним организовање посјете најзначајнијих представника туристичке привреде Црној Гори, у циљу њиховог упознавања са цјелокупном туристичком и културном понудом Црне Горе.

Министри су нагласили потребу јачања сарадње између црногорских и турских универзитета, на пољу едукације кадрова из разлицитих области.

Министар Богдановић је у Истанбулу разговарао и са Растиславом Врбенским, високим представником УНДП за Европу и централну Азију, којег је упознао са програмом креативних индустрија, чијој реализцаји је Министарство културе у потпуности посвећено и позвао УНДП да се укључи у реализацију његових сегмената.

Током разговора са замјеником генералног директора УНЕСЦО Xинг Qу, министар Богдановић је назначио потребу за континуираном сарадњом са овом институцијом у циљу што квалитетније заштите подручја у Црној Гори која се налазе на УНЕСЦО листи свјетске културне баштине.

Током Треће свјетске конференције о туризму и култури, која се под слоганом "Култура и туризам: за добро свих" одржава у Истанбулу од 3-5.децембра 2018.године, министар Богдановић је разговарао и са Асафом Адемијем, министром културе Републике Македоније, Ахметом Бин Нассером Хамед Ал Махризи, министром туризма и културе Омана, Лубицом Лашаковом, министрицом културе Републике Словачке, Хон.Едмундом Бартлетом, министром туризма Јамајке, као и државним секретаром министарства културе Словеније Јаном Шкоберном.

Министар Богдановић је овом приликом обишао и почасни конзулат Црне Горе у Републици Турској.

Састанцима је присутвовала и савјетница предсједника Владе Црне Горе Драгана Ченић.

Pokrenite
Фото галерија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?