Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан семинар “Дигитална платформа – примјена у пољопривреди и туризму”

Објављено: 04.12.2018. 18:45
Министарство науке Црне Горе учествовало је на семинару „Дигитална трансформација – примјена у области пољопривреде и туризма“, који је данас одржан у хотелу “Хилтон”, под покровитељством Европског патентног завода (ЕПО).

Била је то јединствена прилика да се домаћа стручна јавност упозна са најновијим трендовима у примјени дигиталне трансформације, у циљу подизања и оптимизације пословних процеса у области пољопривреде и туризма, препознатих у Стратегији паметне специјализације као приоритетне за економски развој Црне Горе.

Ministarstvo naukeГенерални директор за научно-истраживачку дјелатност у Министарству науке, др Дарко Петрушић, уједно ИБМ акредитовани архитекта за информционе технологије, истакао је значај дигиталне трансформације за цјелокупно друштво.“Министарство науке помаже развоју ИЦТ и процесу дигиталне трансформације кроз јавне позиве за иновативне и научно-истраживачке пројекте, гдје су пројекти из области дигиталне трансформације у свим секторима све више присутни”, рекао је он.

Петрушић се посебно осврнуо на позицију ИЦТ-а у Стратегији паметне специјализације и истакао важност овога сектора као технолошко-пословне платформе, која омогућава дигиталну трансформацију осталих приоритетних сектора.
“Евидентно је да је све више пројеката гдје се ИЦТ користи као платформа за рјешавање пословних проблема у туризму и пољопривреди, као саставни дио процеса дигиталне трансформације црногорског друштва”, истакао је Петрушић.

Предавачи из земље и иностранства, кроз примјере успјешних модела, презентовали су своја искуства и указали на могуће правце развоја, али истовремено оставили простора учесницима семинара да кроз непосредну комуникацију дођу до нових информација и идеја од користи за пословне иницијативе.

На семинару су говорили и Валентина Радуловић Шћепановић, директорица Завода за интелектуалну својину Црне Горе, представници ресорних министарстава, ЕПО експерт Тимм Холтерманн, домаћи проналазачи, представници реномираних компанија из Црне Горе (Југодата, Монтеx електроника, Чиком, Калија, Велетеx, Сплендид), као и ученици Средње електро – техничке школе „Васо Алигрудић“.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?