Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворено Бијенале младих умјетница и умјетника АРТ ЕX-YУ 2018

Објављено: 06.12.2018. 15:04 Аутор: МКУ
Бијенале младих умјетница и умјетника АРТ ЕX-YУ 2018. отворено је у у Центру савремене умјетности Црне Горе, у изложбеном простору Дворац Петровића и трајаће до 28.фебруара 2019.године.

MKU        

На отварању је говорила генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво у Министарству културе Драгица Милић.

Отварајући Бијенале Милић је рекла: “Посебно нас радује што је идеја о бијеналној ретроспективи радова младих ликовних стваралаца са еx yу простора нашла удомљење у Црној Гори, јер двадесетовјековна ликовна умјетност наше државе представља један од репрезентативнијих сегмената југословенског ликовног насљеђа. Подсјетила бих, такође, на битну чињеницу која се тиче овог контекста и концепта, везану за значајну традицију подршке стваралаштву младих ликовних умјетника, о чему посебно свједочи сада већ култни статус Школе ликовних умјетности, оноване на Цетињу 1946. а пресељене 1948. у Херцег Нови. Чињеница да је директор ове школе био Петар Лубарда, а професори Мило Милуновић и Војо Станић, као и то да су, међу бројним истакнутим ликовним ствараоцима, њени ученици били Дадо Ђурић и Урош Тошковић, разлог је што се о овој школи данас говори као о битном топосу не само у југословенској ликовној педагогији, већ и у цјелокупном југословенском ликовном стваралаштву“.

Милић је говорећи о значају мјеста на којем се одржава прво Бијенале казала: “Могло би се рећи да и историјат мјеста на ком ово Бијенале почиње, на неки начин кореспондира са идејом и концептом вечерашње и будући ретроспектива стваралаштва младих са еx yу простора, јер Центар савремене умјетности у свом темељу баштини једну југословенску особеност коју памтимо као Галерију несврстаних земаља. Та репрезентативна збирка представљала је ликовна достигнућа оних култура које нису припадале геополитичком мејнстриму друге половине XX вијека, оно што бисмо могли назвати другошћу у тадашњој глобалној расподјели моћи. Такава традиција јесте оно што додатно обавезује Центар савремене умјетности на афирмацију алтернативних, субверзивних и неконвенционалних умјетничких пракси. То јесте амбијент у ком се може на прави начин реализовати оваква изложба, тачније - представити рад генерације која има прилику да са историјске дистанце, без мистификације и било каквог сентимента, заузме ону јанусовску позицију једнаке загледаности у прошлост и будућност“.

На свечаности су говорили и Ненад Шошкић, директор Центра савремене умјетности и Сава Степанов, селектор Бијенала.

MKU                    MKU
Своје радове на овогодишњем Бијеналу представиће Нела Хасанбеговић (Босна и Херцеговина), Здравко Делибашић Бели и Петар Делијевић (Црна Гора), Борис Секулић (Хрватска), Јетон Муја (Косово), Никола Радуловић (Македонија), Тина Добрајц (Словенија) и Немања Николић (Србија).

Бијенале организује Центар савремене умјетности Црне Горе у сарадњи са Факултетом ликовних умјетности Цетиње и Фондацијом ,,Ћано Копривица“ а под покровитељством Министарства културе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?