Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Богдановић и Вебер разговарали о новим правцима будуће сарадње

Објављено: 06.12.2018. 19:44 Аутор: МКУ

Министар културе Александар Богдановић и Њ.Е. Роберт Вебер, амбасадор Републике Њемачке у Црној Гори, разговарали су данас на Цетињу о сарадњи у области културе између двије државе као и могућностима за њено даље снажење.

MKU

Саговорници су разговарали о скором потписивању Споразума између Владе Црне Горе и Владе СР Њемачке о културној, научној и просвјетној сарадњи који је у поступку усаглашавања, нагласивши значај овог документа за који су увјерени да ће додатно поспјешити све видове културне сарадње.

Било је ријечи о даљим активностима на сарадњи у области музичко-сценске дјелатности, превасходно кроз размјену програма међу институцијама које се баве музиком и плесом, али и сложености питања у сферама кинематографије и преводилачке дјелатности.

Министар Богдановић је нагласио значај будућег чластва Црне Горе у ЕУРИМАГЕС фонду, истакавси то као развојну шансу наше филмске индустрије. Министар је, такодје, амбасадора Вебера упознао са олакшицама које предвиђа наш Закон о кинематографији, у погледу подстицајних мјера у износу од 25% повраћаја средстава уложених за снимање на територтији Црне Горе, и позвао продуценте из Републике Њемачке да снимају у Црној Гори.

На састанку је било ријечи и о квалитетној сарадњи коју Црна Гора и Њемачка остварују кроз чланство у највећој преводилачкој мрежи у Европи позатој као ТРАДУКИ. Договорени су даљи кораци који ће имати за циљ пружање подршке преводима црногорске књижевности на њемачки језик и обрнуто.

Разговарано је и о сарадњи у области културне баштине. Како Црна Гора баштини изузетне примјерке архитектуре XX вијека, који још увијек нијесу валоризовани, сарадња на овом пољу, која би била базирана на организовању едукативних радионица и размјени знања и искустава, могла би бити предмет будућих разговора и планова.

Министар Богдановић је говорећи о креативним индустријама упознао амбасадора Вебера са намјером Министарства културе да реализује 6 Креативних Хуб-ова у Црној Гори, који ће бити мјеста на којима ће се постизати синергија креативног израза и предузетничког духа.

Амбасадор Вебер и министар Богдановић су се сагласили да развојни правци културе у Црној Гори треба да почивају на областима креативних индустрија и културног туризма, те да ће радом и развојем ових области друштвеног дјеловања доћи и до унапрјеђења других сегмената у Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?