Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: „Регионални форум о правосудној сарадњи у кривичним стварима – инструменти, стандарди и пракса“ почео у Херцег Новом

Објављено: 06.12.2018. 23:03 Аутор: Министарство правде

Ministarstvo pravde

Дводневни „Регионални форум о правосудној сарадњи у кривичним стварима – инструменти, стандарди и пракса“ почео је са радом данас у Херцег Новом.

Поздрављајући учеснике у име Министарства правде Црне Горе, генерални директор Директората за међународну правосудну сарадњу и пројекте Никола Б. Шарановић казао је да оно чему тежимо у великом, претходно треба да покажемо у малом, прецизирајући да тежњу ка стандардима правосудне сарадње који важе у Европској унији треба претходно показати у комуникацији са најближима – међу државама Западног Балкана.

Програмска службеница за правду и унутрашње послове у Делегацији ЕУ у Црној Гори Марција Палота (Марзиа Палотта) истакла је да тема Регионалног форума веома важна и веома значајна за процес приступања Црне Горе Европској унији, наводећи да је недавно објављеном Радном документу Европске комисије за поглавља 23 и 24 констатован напредак у области правосудне сарадње у Црној Гори, коју је оцијенила успјешном причом. Нагласила је да низом активности на овом плану, Влада Црне Горе чини велике напоре на плану испуњавања привремених мјерила у области међународне и регионалне правосудне сарадње.

Њен колега из Делегације ЕУ у Републици Албанији Орелијен Жулијар (Аурелиан Јулиард), подсјећајући на политички контекст Западног Балкана, Стратегију за Западни Балкан и Самит у Софији, који су указали на важност владавине права и безбједности за Регион и његов напредак ка ЕУ, истакао је да правосудна сарадња треба да се унаприједи у циљу успјешне борбе против организованог криминала и корупције. Он је пажњи учесника Форума препоручио низ пројеката, мрежа и програма Европске уније, који су расположиви за помоћ државама Западног Балкана у овим напорима.

Представник пројекта „ИПА 2017: Борба против тешког криминала на Западном Балкану“, који је суорганизатор Регионалног форума, Силвиј Шинковец, казао је да је за успјешност борбе против прекограничног криминала потребно више од квалитетних специјалних тужилаштава,  а то је успостављање таквог нивоа комуникације и сарадње да се кроз јаку мрежу тужилаштава обезбјеђују валидни и квалитетни докази. Он је нагласио да је обавеза пројекта „ИПА 2017: Борба против тешког криминала на Западном Балкану“ да буде ослонац, подршка и мост успостављања и јачања правосудне сарадње у Региону и шире.  

Представница другог суорганизатора Форума, пројекта „Еурол 2“ Марија Грација Бенедети (Мариа Гразиа Бенедетти) саопштила је да је један од циљева Форума да допринесе јачању свијести да је правосудна сарадња моћан алат углавном, али не само у области борбе против организованог криминала. Она је подвукла да је главна идеја иза организације Форума директна размјена искустава, не само између међународних експерата, већ и практичара из земаља Региона Европске уније у области правосудне сарадње.

На Форуму учествују практичари и експерти из држава Региона и Европске уније, који дискутују на теме Европске конвенције и билатералних уговора о екстрадицији, Европског налога за хапшење, Заједничких истражних тимова, Канцеларије европског јавног тужиоца, као и Програма правде Европске комисије.

Сусрет у Херцег Новом је четврти састанак ове врсте, а други у форми Регионалног форума о правосудној сарадњи у кривичним стварима, који се организује у Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?