Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Примјена прописа којима се уводе захтјеви еко дизајна уређаја у домаћинству од 1. јануара 2019. године

Објављено: 07.12.2018. 16:33 Аутор: Министарство економије
Од 1. јануара 2019. године, почиње примјена правилника којима се уређују захтјеви еко дизајна за више група уређаја у домаћинству и то: 

- расхладни уређаји (фрижидери и замрзивачи), 
- уређаји за климатизацију, 
- машине за прање веша, 
- машине за сушење веша, 
- машине за прање посуђа, 
- усмјерене и ЛЕД сијалице, 
- сет-топ боксови и
- електрична напајања. 

Министарство економије је донијело наведене прописе прије годину дана, а њихова примјена ће значити постепену елиминацију одређених мање ефикасних технологија са црногорског тржишта, сходно пракси ЕУ. 

За одређене групе уређаја Министарство економије је имало интензивну комуникацију са увозницима и дистрибутерима, али и инспекцијским органима, па је кроз низ састанака и радионица радило на њиховом информисању и припреми за обавезе које проистичу из наведених правилника.

Поред тога, од 1. јануара 2019. године, почиње примјена друге фазе правилника којима се уређују захтјеви еко дизајна за неусмјерене сијалице за домаћинство што значи забрану стављања на тржиште класичних сијалица са жарном нити снаге 75 W и веће. 

Технички захтјеви еко дизајна за класичне сијалице са жарном нити примјењиваће се по фазама. То значи да ће забрана стављања на тржиште класичних сијалица са жарном нити снаге 60 W и веће почети од 1. јула 2019. године, а од 1. јануара 2020. године неће бити дозвољено стављање на тржиште свих класичних сијалица са жарном нити, осим оних базираних на некој новој, енергетски ефикаснијој технологији.

Примјена наведених прописа значи забрану стављања на тржиште производа који не испуњавају прописане захтјеве еко дизајна, али не и продаја оних које су се до датума почетка примјене правилника већ нашле на тржишту. На овај начин, дистрибутерима је омогућено да продају залихе уређаја које су увезли до 1. јануара 2019. године.

Успостављање правног оквира којима се уређује увођење захтјева еко дизајна и означавање енергетске ефикасности (енергетска класа уређаја) производа је подржано од стране Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Сви релевантни прописи који су донесени у претходном периоду могу се преузети са сајта Министарства економије  хттп://www.енергетска-ефикасност.ме/документи.пхп?л=мн 

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?