Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан почетни састанак за пројекат “Имплементација новог компјутеризованог транзитног система (НЦТС)”

Објављено: 07.12.2018. 18:32 Аутор: министарство финансија
07. децембра 2018. године, у просторијама Министарства финансија, Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи, одржан је почетни (кицк-офф) састанак за пројекат “Имплементација новог компјутеризованог транзитног система (НЦТС)”. Пројекат је финансиран из Годишњег акционог програма ИПА-е за 2014. годину за Црну Гору (ЦАП 2014) у оквиру Инструмента претприступне подршке (ИПА ИИ) и трајаће 36 мјесеци, односно до новембра 2021. године. 

Општи циљ пројекта је да подржи процес модернизације јавне управе, олакшавајући легалну трговину путем спровођења заједничких транзитних процедура, те паралелно увођење модерне архитектуре и технологије у информациони систем Управе царина Црне Горе. 

Пројекат ће обухватити подршку јачању административних и оперативних капацитета Управе царина, са циљем испуњавања услова за приступање Јединственом административном документу (САД) и Конвенцији о заједничком транзитном поступку прије уласка у Европску унију, као и подршку за изградњу одрживог ИТ система Управе царина. Такође, пројекат има за циљ побољшање укупних капацитета Управе царина за имплементацију верзије 5 НЦТС-а. 

Уговор за реализацију пројекта потписан је са компанијом Солитеа Бусинесс Солутионс с.р.о. из Чешке, у конзорцијуму са СафеНет д.о.о. из Босне и Херцеговине, ЦореИТ д.о.о. из Црне Горе и СафеНет д.о.о. из Србије. Укупна вриједност уговора је 2.350.000,00 ЕУР, од чега финансирање ЕУ чини 90% а национално ко-финансирање 10%. Пројекат ће бити имплементиран путем индиректног управљања средствима ЕУ у Црној Гори, гдје је Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи Министарства финансија уговорно тијело. 

Почетном састанку су присуствовали представници Министарства финансија и Управе царина, те представници Делегације ЕУ у Црној Гори. Менаџмент пројекта је имао прилику да детаљније представи планиране пројектне активности, а на састанку је разматран и оквирни радни план за наредни период. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?