Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио на ИX Фестивалу филма о људским правима

Објављено: 11.12.2018. 04:15 Аутор: МКУ

Министар културе Александар Богдановић говорио је вечерас на ИX Фестивалу филма о људским правима „Убрзај 2018“.

У оквиру фестивала, који ће трајати до 14. децембра, биће приказивани филмови у организацији Центра за грађанско образовање, а уз подршку Владе Црне Горе и Делегације ЕУ у Црној Гори.

Министар Богдановић је говорећи на овој манифестацији истакао да се концептом и садржајем фестивала „Убрзај”, на крајње конкретан начин отварају актуелна питања у области људских права, чиме се може додатно поспјешити одговорност друштва, али и пробудити неријетко успавана савјест појединца.

„Посебно је битно што се овај фестивал фокусирао на филмску форму, јер, поред тога што се њоме овакве теме могу најупечатљивије проблематизовати, пријемчивост филмске умјетности ширим слојевима омогућава и шире поље дјеловања. То је посебно важно у друштвима какво је наше, у којима се више мора радити на промјени свијести, узимајући у обзир да је законска регулативе усклађена са стандрадима оних најеманципованијих друштава“, рекао је Богдановић.

Овогодишњи Фестивал, девети по реду отворен је пројекцијом филма „Осми повјереник“ редитеља Ивана Салаја.

Ово је први и једини фестивал такве врсте у Црној Гори, који активно доприноси снажењу свијести грађанки и грађана о значају људских права и њиховој заштити, посредством филма, као умјетничког израза.

Говорећи о значају Фестивала министар Богдановић је истакао да фестивал „Убрзај” нуди и широк дијапазон тема које се баве нарушеним правима и слободама.

„Данашње активности на одбрани људских права и слобода морају бити једнако усмјерене како на проблем повампирених идеја и идеологија из прошлости, тако и ка рецентним претјераним амбицијама надзора и контроле живота људи. Само тако можемо закорачити у будућност у којој нам слобода појединца неће бити једно од горућих питања. За Црну Гору и окружење Фестивал “Убрзај”, постаје све битнија манифестација којом се свијест о неупитности људских права и слобода може подићи на један виши ниво.

Поред тога што је савремени свијет поново суочен са страхом од другог и различитог, тог покретача сваког насртаја на права и слободе човјека, убрзани прогрес донио је и нове феномене који могу угрозити слободу појединца кроз угрожавање његове приватности. Данас, када у дигиталном свијету та приватност постаје све видљивија и доступнија разним могућностима злоупотребе, неопходно је стално упозоравати на ризик од појаве неких нових форми неслободе, чија је репресивност неријетко заогрнута заводљивим и наизглед безазленим садржајима виртуелног свијета“, закључио је министар Богдановић.

На свечаном отварању поред министра Богдановића говорили су и Њ.Е.Аиво Орав, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори и Далиборка Уљаревић, извршна директорка Центра за грађанско образовање.

„Ове године, Европска унија је поносни донатор фестивала „Убрзај“ као дио већег пројекта 360° Пун круг за људска права који има за циљ да допринесе смањењу дискриминације и промоцији толеранције и поштовања људских права у Црној Гори. Филмови нам омогуц́авају да људима пружимо нове перспективе и тачке гледишта, као и да ојачају публику сазнањима да лична посвец́еност може да произведе дуготрајан и значајан утицај на друштво“, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Њ.Е. Аиво Орав.

Далиборка Уљаревић је подсјетила да је данас Међународни дан људских права и са поносом објавила да је ИX Фестивал „Убрзај“ постао члан Мреже фестивала људских права са сједиштем у Амстердаму, која окупља 41 фестивал филма људских права из читавог свијета, што представља значајно међународно препознавање. Такође, прогласила је овогодишње лауреате награде за афирмацију људских права и грађанског активизма у категорији НВО: Центар за женска права и Асоцијација Спектра и Сабина Таловић, у категорији појединца односно појединке.

У селекцији Фестивала за 2018. годину нашло се 15 остварења из Црне Горе. Мото овогодишњег фестивал је „Гледај и памти“.

Pokrenite
Фото галерија




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?