Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Познати добитници награде за научна достигнућа у 2018. години

Објављено: 11.12.2018. 19:17 Аутор: Министарство науке
Добитници награде за научна достигнућа у 2018. години су мр Милена Симовић, проф. др Жељко Јаћимовић, мр Милош Брајовић и проналазач Милан Бојовић. Награде ће им уручити министарка науке, др Сања Дамјановић, на свечаности у Вили Горица, у петак, 14. децембра.

Мр Милена Симовић је студенткиња друге године докторских студија на Институту за истраживање канцера у Хајделбергу, у Њемачкој. Теме њених истраживања су од изузетне важности за цјелокупно друштво, а истичу се оригиналношћу и могућношћу примјене у пракси. Њој је припала награда за најуспјешнију научницу до 30 година живота, у износу од 2.000 еура.

Проф. др Жељку Јаћимовићу, редовном професору на Универзитету Црне Горе - Металуршко-технолошком факултету у Подгорици, биће уручена награда за најуспјешнијег научника старијег од 30 година, у износу од 2.000 еура. Примјена његовог истраживачког рада посебно је значајна за привредни сектор. Др Јаћимовић има велико међународно искуство када је ријеч о учешћу на конференцијама и објавама радова у престижним научним часописима.

Награда за проналазача године припашће иноватору Милану Бојовићу за најуспјешнији патент или иновативно рјешење, у износу од 2.000 еура. Он је, као вођа међународног тима проналазача, ове године регистровао патент под називом „Уређај за пуњење акумулаторских батерија за електромобиле“, а прототип је добио бројна признања на међународним скуповима.

Мр Милош Брајовић, сарадник у настави на Универзитету Црне Горе - Електротехничком факултету у Подгорици, награђен је као другорангирани у конкуренцији за најуспјешнијег научника до 30 година живота, у износу од 1.000 еура. Област његових истраживања је дигитална обрада сигнала са примјеном у биомедицини, мултимедијалним системима, комуникацијама и радарској технологији. Имао је више публикација у водећим научним часописима и излагања на међународним конференцијама.

Приједлог за три добитника стигао је од Комисије за додјелу годишњих награда за научна достигнућа, док је мр Брајовић награђен одлуком министарке науке, др Сање Дамјановић.


Текст Одлуке можете преузети ОВДЈЕ.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?