Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана конференција „Превенција корупције на локалном нивоу“

Објављено: 10.12.2018. 20:19 Аутор: МЈУ

Конференција на тему „Превенција корупције на локалном нивоу” одржана је у организацији НВО Еуромост и сарадњи са Општином Бијело Поље.

Конференцију је отворио предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић, а у уводном дијелу говорили су начелник у Министарству јавне управе Сенад Црновршанин, генерални секретар Заједнице општина ЦГ Рефик Бојаџић, начелник Центра безбједности Бијело Поље Милош Булатовић.

Успјешна борба против корупције подразумијева континуирано дјеловање и синхронизоване активности више субјеката и заједнице у цјелини. Општине су препознате као веома важни актери у процесу имплементације активности у борби против корупције које су утврђене националном Стратегијом за борбу против корупције, истакао је предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић, отварајући конференцију.

-Општина Бијело Поље је још од 2008. године препознала значај доношења локалног документа који је усмјерен на борбу против корупције на локалном нивоу, што је у потпуности пратило мјере и активности утврђене националном Стратегијом за борбу против корупције и Акционим планом за спроводјење Стратегије за борбу против корупције и организованог криминала 2010-2012. година. Општина Бијело Поље транспарентно и на јасно дефинисан начин обавља дјелатност из своје надлежности, казао је Смоловић.

Представник Министарства јавне управе Сенад Црновршанин каже да је Влада Црне Горе дефинисала борбу против корупције као јавни, одосно општи интерес.

-Доношењем низа закона и стратегија обавеза органа како на државном тако и на локалном нивоу је да осигура остваривање овог интереса. Користећи све расположиве капацитете да адекватно одговри на ове изазове Влада Црне Горе донијела је опративни документ за спрјечавање корупције у областима од посебног ризика као и анекс Акционог плана за поглавље 23 правосуђе и темљна права којима између седам области посебно ризичних за настанак корупције обухвата и област локалне самоуправе, објашњава Црновршанин.

Генерални секретар Заједнице општина Црне Горе Рефик Бојаџић, рекао је да су транспартност рада органа локалне управе и јавних служби и укључивање грађана у процес одлучивања у локалној заједници кључни предуслови за стварање позитивне атмосфере и изаградњу повјерења грађана у рад органа и служби и поуздана брана од појаве корупције и коруптивног понашања у друштву.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?