Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Међународна акција „Аурора“: Пресјечен ланац кријумчарења људи; три лица лишена слободе

Објављено: 12.12.2018. 21:10 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Одсјека за сузбијање трговине људима, кријумчарења и илегалних миграција су у садејству са службеницима Специјалног полицијског одјељења, након спровођења вишемјесечних активности које су трајале од јула ове године до данас, реализовали међународну акцију „Аурора“. Слободе су лишена три лица, док се за два лица интензивно трага, због постојања основане сумње да су починила кривично дјело стварање криминалне организације и недозвољени прелаз државне границе и кријумчарење људи.
Службеници Одсјека и СПО су данас, 12.12.2018. године, спроводећи међународну акцију „Аурора“, у сарадњи са Специјалним државним тужилаштвом, у раним јутарњим часовима на подручју Рожаја лишили слободе С.Џ. (38), Е.Р. (32) и Ф.Џ. (33), сви из Рожаја.
У периоду од јула 2018. године службеници криминалистичке полиције су водећи истрагу у сарадњи са службеницима МУП-а Републике Србије – Сталне ударне групе за сузбијање кријумчарења људи, идентификовали двије организоване криминалне групе које су дјеловале на територији Црне Горе и Србије. Сумња се да су ове групе формиране у циљу вршења кријумчарења страних држављана поријеклом из Сомалије на рути Црна Гора – Србија са крајњим циљем њиховог уласка у земље Западне Европе, Аустрију и Нјемачку.
Организована криминалне група која је, како се сумња, дјеловала на територији Црне Горе, а коју је чинило пет чланова, је ради стицања имовинске користи вршила, прихват, превоз, привремени смјештај и илегално превођење лица преко државне границе у Републику Србију, користећи се алтернативним путним правцима и планинским стазама, те предају кријумчарених лица члановима криминалне организације на територији Србије. Сумња се да је на овај начин извршено кријумчарење 19 лица.
Напомињемо да су на територији Републике Србије у заједничкој координисаној акцији такође лишена слободе три лица.
Осумњичени ће данас бити приведени уз кривичну пријаву СДТ.
Акција „Аурора“ је наставак активности службеника Сектора криминалистичке полиције у борбу против организованих криминалних група које учествују у кријумчарењу људи преко територије Црне Горе.
Подсјећамо да су Врховно државно тужилаштво и Управа полиције недавно формирали Оперативни тим за борбу против трговине људима, у циљу још успјешнијег откривања, сузбијања и процесуирања кривичних дјела трговина људима и повезаних кривичних дјела.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?