Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 102. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
      
 
Влада Црне Горе је данас на 102. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, донијела Одлуку о именовању Државне комисије за ревизију Идејног пројекта за дионицу Матешево – Андријевица и Идејног пројекта за дионицу Смоковац – Фармаци аутопута Бар – Бољаре.

Именовање 23-очлане Комисије на челу са проф. др Младеном Улићевићем одражава континуитет напора Владе да створи претпоставке да непосредно по завршетку приоритетне дионице Аутопута градња буде настављена изградњом наредне дионице.

Влада је утврдила Предлог закона о младима.


Данас утврђеним Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о туристичким организацијама обезбјеђују се услови за ефикасније и квалитетније обављање дјелатности и функционисање туристичких организација које су првенствено задужене за унапређење, развој и промоцију туристичког производа на територији општине оснивања.

Туристичке организације су предложеним измјенама и допунама Закона обавезане да прецизирају почетак обављања дјелатности и да поднесу програм рада и финансијски план скупштини туристичке организације и Националној туристичкој организацији (НТО) на претходну сагласност. Туристичке организације општина добиле су задатак и да прикупљају и ажурирају податаке о туристичкој понуди општине и да те податке објављују на интернет страници као и да учествују у реализацији пројеката за развоју и диверзификацији туристичке понуде.

НТО је обавезана да успостави јединствени туристичко-информациони систем Црне Горе.

Влада је утврдила Предлог закона о индустријским емисијама с Извјештајем са јавне расправе којим се наш систем хармонизује са легислативом Европске уније у области спрјечавања и контроле индустријског загађивања. Предложеним законом уводи се тзв. интегрални приступ према којем се приликом издавања дозвола мора узети у обзир цјелокупни утицај постројења и/или активности у животној средини и осигурати висок ниво заштите животне средине узет у цјелини попут емисије у ваздух, воду и земљиште, стварања отпада, коришћења сировина, енергетске ефикасности, буке, спрјечавања несрец́а, санација локације након затварања постројења и др. Прецизније је дефинисан систем инспекцијског надзора. Значајне новине се односе и на информисање јавности: уведена је обавеза да Извјештаји о извршеном надзору буду доступни јавности као и да јавност буде посебно укључена у процес доношења одлука као и да буде системски обавјештавана.

Донијета је Уредба о измјенама и допунама Уредбе за спровођење Царинског закона којом се омогућује укључивање Црне Горе у транзитни систем ЕУ односно примјена Конвенције о заједничком транзиту и Конвенције о олакшицама у трговини робом годину дана прије уласка у Европску унију.

Усвојена је Информација о војној интеграцији Црне Горе у НАТО и донијета Одлука о упућивању припадника полиције у Мировну мисију Уједињених нација на Кипру (УНФИЦYП). У Информацији је наведено да се учешћем у мировним мисијама испуњавају међународне обавезе које је Црна Гора преузела потписивањем и ратификацијом међународних правних инструмената, јача међународна позиција наше земље и пружа прилика за размјену искустава са полицајцима из цијелог свијета, усавршавање језика, стицање нових знања и њихово преношење, чиме се у перспективи олакшава интегрисање наше полиције у међународну полицијску сарадњу и прилагођавање начина рада свјетским стандардима.

Влада се упознала са Информацијом о уговору о финансирању између Владе Црне Горе и Универзитета Црне Горе и прихватила Уговор којим се омогућава финансирање студената првог и другог циклуса студија, односно основних студија почев од студијске 2017/2018. године, а мастер студија почев од студијске 2020/2021. године, као и института будући да су од студијске 2017/2018. године основне студије на јавним установама високог образовања, у складу са Законом о високом образовању, бесплатне.

Примарни циљ увођења уговорног модела финансирања је побољшање квалитета јавног финансирања Универзитета Црне Горе, праћење ефикасности и дјелотворности јавних издвајања усмјерених на националне приоритете, побољшање приступа високом образовању, подстицање образовања и истраживања кроз које се може унаприједити будући економски раст. Уговор се темељи на критеријумима успјешности Универзитета у области образовања, односно наставе, истраживања и управљања ресурсима, као и на потребама Универзитета и значају који Универзитет има као установа високог образовања у Црној Гори.

Усвојен је Извјештај о реализацији Програма стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем за 2018/2019. годину у којем је наведено да су послодавци исказали изузетно велико интересовање за Програм, што је резултирало оглашавањем 11.005 слободних мјеста за стручно оспособљавање, док укупан број лица са стеченим високим образовањем која су се пријавила за учешће у Програму 3.604. Након електронским путем спроведеног поступка повезивања корисника и послодаваца 3.298 високошколаца је добило прилику да се у деветомјесечном периоду стручно оспособљава код изабраног послодавца и тиме стекне услове за полагање стручног, односно државног испита.

Донијет је План припреме зимске туристичке сезоне за 2018/2019. годину у којем је дат преглед активности реализиваних од стране појединих институција или предузећа на плану припреме наступајуће зимске туристичке сезоне и активности које ће се реализовати током сезоне у циљу стварања услова за њено несметано одвијање и обогаћивање црногорске туристичке понуде.

Усвојена је Информација о спроведеним активностима током љетње пожарне сезоне 2018. године у којој је наведено да је Директорат за ванредне ситуације у сарадњи са свим релевантним субјектима заштите и спашавања, реализовао низ превентивних активности како би што спремније дочекали предстојећу пожарну сезону. Такође је наведено да је на основу искуства из 2017. године одмах након пожарне сезоне почело спровођење превентивних мјера и јачање капацитета за одговор на пожаре на отвореном простору. Уз активности Директората и набавку трећег противпожарног авиона и вишенамјенских хеликоптера битно су, захваљујући политикама Владе, побољшане способности система да правовремено и адекватно одговори на изазове у пожарној сезони.

Влада је прихватила Информацију о кредитном задужењу привредног друштва Монтецарго АД Подгорица, у висини од 1.000.000 еура. У Информацији је наведено да би достављеним пројекцијама негативни резултат до краја године би требао да буде око 1,2 милиона еура, док пројектовани приходи и расходи за 2019. и 2020. годину показују позитивне пословне резултате у износима од 0,52 односно 0,53 милиона еура.

Донијета је Уредба о начину и критеријумима за коришћење средстава за социјално становање којом су дефинисани критеријуми за расподјелу средстава за развој пројеката социјалног становања од посебног значаја за државу, као и за расподјелу средстава за развој пројеката социјалног становања за којим постоји потреба у јединици локалне самоуправе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Фотографије и видео снимци у високој резолуцији - ФТП сервер
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?