Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Извјештај о јавној расправи у припреми Предлога закона о козметичким производима

Објављено: 27.08.2018. 16:36 Аутор: Министарство здравља

На основу члана 12 Уредбе о поступку и начину спровођења јавне расправе  у припреми закона (“Службени лист Црне Горе”, број 12/12), Минисатрство здравља, је сачинило

ИЗВЈЕШТАЈ

о јавној расправи у припреми Предлога закона

о козметичким производима*

Министарство здравља је упутило Јавни позив заинтересованој јавности (грађанима, правним лицима и предузетницима, стручним и научним институцијама, здравственим установама, државним органима, органима локалне самоуправе, Унији послодаваца, Заједници општина Црне Горе, невладиним организацијама, медијима и другим субјектима заинтересованим за  питања која се уређују овим законом) за учешће у расправи о Нацрту  закона о козметичким производима.

Јавна расправа је спроведена организовањем округлог стола, као и достављањем предлога, сугестија и коментара у писаном и електронском облику, сагласно члану 9 став 1 алинеја 2 Уредбе о поступку и начину спровођења јавне расправе у припреми закона. 

Предлози, сугестије и коментари могли су се доставити Министарству здравља, на адресу: Подгорица,  Римски трг бр. 46, на фаx 078/113-128 и на е-маил мздравља@гов.ме.

Уз Јавни позив објављен је текст  Нацрта закона о козметичким производима, са образложењем.

Округли сто о Нацрту закона о козметичким производима* одржан је 19. јуна 2018. године, у сали Института за јавно здравље.

На јавној расправи о Нацрту  закона о козметичким производима у име предлагача присуствовале су Славојка Шуковић, начелник Дирекције за хармонизацију прописа и Милица Голубовић, самостлни савјетник у Дирекцији за хармонизацију прописа, али на округлом столу није било заинтересованих субјеката.

Путем мејла Мр сци др Зорица Ђорђевић, спец хигијене из Института за јавно здравље - Центра за здравствену екологију, доставила је сљедећу сугестију:

“Сагласни смо са Предлогом закона,  осим што имамо и даље сугестију да је потребно да постоји у Закону дефинисано системско праћење здравствене безбједности козметичких производа тј мониторинг. ( да Министарство израђује и спроводи Програм у сарадњи са Институтом у складу са могућностима буџета. Нпр неколико узорака годишње на присуство парабена или неких метала или микробиологија крема, циљано на одређени параметар безбједности. Нпр, Мониторинг који ради Управа за храну је на неке циљане параметре не све параметре безбједности.

Сматрамо да је боље да се предвиди у скромном обиму, па ако се не врши има се образложење да не може због недостатка пара, али да се не оћути.

Није добро поређење мониторинг воде за пиће јер је вода ипак основна потреба и број параметара који се мора пратити је много већи.”

Мишљење

Сугестија се не прихвата.

Образложење

Наведена сугестија није захтјев прописа Европске уније са којима се врши усклађивање овог закона, па би прописивање ове обавезе наметнуло додатне трошкове, који нијесу неопходни јер прописани захтјеви које морају да испуњавају козметички производи који се стављају на тржиште, безбједност и процјена безбједности и усклађености са овим законом, уз одговарајуће вршење инспекцијског надзора, су довољан гарант да ће се на тржиште стављати само безбједни и квалитетни козметички производи, уз обезбјеђивање ефикасног функционисања тржишта. 

Предлогач закона је, у складу са прихваћеним предлозима, сугестијама и мишљењима и у складу са правно-техничким правилима, у циљу унапрјеђења текста припремио Предлог закона о козметичким производима*.

Саставни дио овог извјештаја чини и Извјештај о консултовању заинтересоване јавности у припреми Нацрта овог закона.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?