Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Платформа „Заједно против насилног екстремизма“ представљена у Подгорици

Објављено: 14.12.2018. 19:02 Аутор: МУП, ЦДТ, ОСЦЕ
Национална платформа за сузбијање насилног екстремизма и радикализације који воде ка тероризму, која има за циљ да омогући боље разумијевање значаја овог процеса и да, кроз отворен дијалог, појасни и прецизније дефинише начин на који различити сегменти друштва могу дати допринос борби против насилног екстремизма и радикализације, представљена је данас у Подгорици.

Платформа под слоганом „Заједно против насилног екстремизма“ резултат је заједничког рада и напора Министарства унутрашњих послова (МУП) и Центра за демократску транзицију (ЦДТ), уз подршку Мисије ОЕБС-а у Црној Гори.

OSCEОтварајући конференцију, министар унутрашњих послова и шеф Бироа за оперативну координацију Мевлудин Нухоџић казао је да радикализација која води насилном екстремизму представља једну од највећих глобалних пријетњи.

“Посљедице ове појаве захватиле су земље Југоисточне Европе, а нијесу заобишле ни Црну Гору, гдје овај феномен, све више окупира пажњу јавности и безбједносних служби. У том смислу, желим да саопштим да од 2016. године одласци на страна ратишта нијесу забиљежени. Али, не постоји апсолутна безбједност. Дакле, не можемо у потпуности бити заштићени од могућег тероризма, ма гдје били”, казао је министар Нухоџић.

Због тога, он је нагласио потребу за ангажовањем „друштва у цјелини“, односно примјену свеобухватног и интегрисаног друштвеног одговора заснованог на партнертсву између државних институција, организација цивилног друштва, вјерских заједница, академске заједнице, локалних самоуправа, грађана и медија.

“Превентивни рад на сузбијању радикализма и насилног екстремизма као комплексне појаве, уједно је превентивни рад на сузбијању других облика девијантних понашања, посебно код младих људи. Наш циљ је јасан: грађане анимирати да буду критичари према екстремистичким порукама и садржајима на интернету, као и изграђивати отпорност цјелокупног друштва на тероризам, насилни екстремизам и радикализацију који воде ка тероризму”
, казао је министар Нухоџић.

Извршни директор ЦДТ-а Драган Копривица казао је да је Национална платформа отворен документ у који желимо уврстити мишљења и сугестије свих друштвених актера.

“Након овог догађаја, кренућемо у успостављање тематских група, а онда и у реализацију конкретних активности које треба да допринесу испуњавању постављених циљева. Тематске групе ће се бавити различитим областима и биће, поред државних органа, отворене за остале сегменте друштва”, казао је Копривица.

Како је објаснио, процес формирања ова националне мреже водиће и координирати недавно формирани Национални оперативни тим.

“Морамо створити организовано друштво које зна како да благовремено реагује на ове феномене. Друштво које на вријеме, у раној фази, препознаје и региструје појаве радикализације и насилног екстремизма, које их у случају потребе правично и законски процесуира, али и оно друштво које не употребљава голу силу већ води рачуна о дерадикализацији и спрјечава евентуална кривична дјела прије него што се догоде”, казао је Копривица.

Шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Мариз Давије казала је да су ОЕБС и свих 57 чланица одлучни да се боре против тероризма као најтежег злочина.

“ОЕБС има цјеловит приступ безбједности и подржава праксе које подразумијевају мултисекторски дијалог и сарадњу. Обезбјеђивањем алата и подршком потребама друштва надамо се да ц́емо ојачати различите вриједности како појединаца, тако и наших заједница”, казала је Давије.

Национална платформа је, како је додала, акт који припада Влади Црне Горе, али чијој изради је ОЕБС, односно Мисија у Црној Гори, значајно допринијела.

“Данашњи догађај има за циљ да осигура широко разумијевање Платформе и значајног мултисекторалног дијалога тако што окупља представнике Владе, политичке актере, вјерске представнике, представнике цивилног друштва, академске заједнице и медија из цијеле Црне Горе. Нарочито има за циљ повец́ање свијести о кључној улози цивилног друштва у спрјечавању и борби против насилног екстремизма и радикализације који воде ка тероризму”, казала је Давије.

Данашња конференција окупила је бројне представнике Парламента, Владе, релевантних министарстава, извршних агенција, локалних самоуправа, образовних институција, омладинских удружења, невладиних организација, медија, вјерских заједница и дипломатског кора који су кроз два панела изнијели своје ставове и идеје како спријечити и неутралисати поменуте феномене.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?