Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уприличена свечана додјела докторских стипендија, грантова и награда за научна достигнућа

Објављено: 14.12.2018. 21:49 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке, др Сања Дамјановић, уручила је данас стипендије за докторска истраживања, грантове за иновативне пројекте и европско друштвено истраживање и награде за научна достигнућа у 2018. години, на свечаности приређеној у Вили Горица.

Министарка Дамјановић, у обраћању бројним званицама и добитницима стипендија, грантова и награда, казала је да ова свечаност обиљежава и рад Министарства, јер само у једном дану додјељујемо средства од чак милион и петсто хиљада еура. Она је нагласила да су претходне двије године биле изазовне, а рад Министарства карактерисала је изузетна динамика и покретање многих нових иницијатива и пројеката, како би изградили ефикаснији национални научно-иновативни екосистем.


Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Она је нагласила да је Министарство науке иницирало реализацију крупне међународне истразивачке инфраструктуре, како би оснажили изврсност и повратили традицију технолошког развоја региону Југоисточне Европе.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

“Усљед повећања буџета Министарства науке за 2018. годину од 60 одсто, могли смо да поставимо амбициозне циљеве и почнемо да их остварујемо. Водимо се амбициозном визијом, знајући да Црна Гора има изузетне људе и зато наша држава у овој области може да постигне много више.

Креативни људи су наш највећи капитал. И управо сви наши програми имају и компоненту запошљавања младих и висококвалификованих људи. Такође Црна Гора мора бити усмјерена ка иновативности како би имали шансу у глобалној економији. Технолошки развој и иновације су кључни покретачи економског развоја базираног на знању, јер отварају простор за креирање нових производа и услуга, као и нових радних мјеста.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Свјесни смо изазова које Црна Гора има као мала земља. Али, управо због тога, Црна Гора има и велики број предности које треба вјешто да искористима, као што су могућност лаког повезивања, комуникације, брзе интеракције и прилагођавања. Управо захваљујући овим предностима у завршној смо фази реализације једне од најважнијих стратегија наше земље, Стратегије паметне специјализације, за чију реализацију је управо била кључна синхронизација више ресора. Ова стратегија представља један од механизама да се наука и привреда боље повежу. Црне Гора ће бити прва земља након ЕУ28 која ће усвојити ову стартегију. Овом приликом желим да захвалим свим актерима који су нам помогли у овом комплексном процесу.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Посебно желим да се захвалим ректорима и управама универзитета у Црној Гори, јер су нам пружили партнерство на успостављању новог програма за докторска истраживања. Такође, захвалност дугујем Клиничком центру који је пружио значајну подршку пројекту Међународног института за одрживе технологије у Југоисточној Европи.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Захвалила бих се и свима који су прихватили наш позив за сарадњу, а вашу помоћ смо тражили често како би наше стратегије, програми и пројекти одсликавали оно што су потребе и могућности нашег друштва.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Хвала свима вама овдје присутним, бројним сарадницима из иностранства, евалуаторима пројеката,као и мојем тиму – укључујући колеге из Савјета за научноистраживачку дјелатност на сарадњи, разумијевању и подршци.

Наравно, честитке свима награђенима, а од вас имамо велико очекивање, јер су нам потребни добри примјери", казала је у свом говору министарка Дамјановић.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка Дамјановић је овом приликом уручила захвалнице представницима Универзитета Црне Горе, Универзитета Медитеран и Универзитета Доња Горица, за успјешну сарадњу у реализацији програма стипендија за докторска истраживања.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Свечаности је присуствовао предсједник Скупштине Црне Горе, Иван Брајовић, бивши предсједник Црне Горе Филип Вујановић, као и бројни чланови Владе, дипломатског кора, научне заједнице, државних институција и привредног сектора.

Ministarstvo nauke

Током свечаности је приказана промотивна видео презентација о раду Министарства науке у протекле двије године и плановима за наредни период.




Добитници стипендија за докторска истраживања у укупној вриједности око 750.000 еура:

Тања Бакић - Филолошки факултет
Стефан Булатовић - Филолошки факултет
Јована Давидовић - Факултет политичких наука
Кристина Гвозденовић - Факултет политичких наука
Милан Ивановић - Филолошки факултет
Олга Јокановић - Биотехнички факултет
Марина Радоњић - Природно-математички факултет
Марија Радуновић - Факултет за међународну економију, финансије и бизнис (УДГ)
Ана Велимировић - Биотехнички факултет
Марија Војиновић - Природно-математички факултет
Александра Гезовић - Металуршко-технолошки факултет
Јелена Мијушковић - Природно-математички факултет
Исидора Станковић - Електротехнички факултет
Рамиз Курбеговић - Машински факултет
Андреа Каварић - Факултет за туризам (Универзитет Медитеран)
Мирјана Ђукић - Грађевински факултет
Балша Бајагић - Биотехнички факултет
Нина Николић - Грађевински факултет
Лука Ракојевић - Факултет умјетности (УДГ)

Добитници награда за иновативне пројекте у укупној вриједности 760.000 еура:

Амплитудо доо
за пројекат “Надоградња софтвера са елементима планирања ресурса предузец́а за ИНДИГО платформу са новим надлежностима”.
Ова иновативна и тржишно оријентисана апликација за оптимизацију рада у предузећима добила је највеће оцјене евалуатора.

Флека доо за пројекат “ТАЛКИНИ”
Аутори планирају да развију нову апликацију за видео конференције, која ће имати неколико значајних карактеристика у оквиру једног производа, чиме ће надмашити постојећа рјешења.

Флека доо за пројекат Виртуал ПОС
Ефикасно и елегантно рјешење за све присутније захтјеве електронске трговине, посебно за мала предузећа која немају развијену ИТ мрежу.

Бизнис универсал
медиа за пројекат Провентум
Ово иновативно рјешење представља електронску апликацију која ће компанијама омогућити повећање ефикасности административних процедура.

Факултет за информационе системе и технологије Универзитета Доња Горица за пројекат Система прац́ења еколошких параметара у реалном времену.
Иновацијом је предвиђено значајно унапређење постојеће технологије у мониторингу животне средине и квалитета пијаће воде.

М-Тел за пројекат Енергетски ефикасан Смарт Хоме
Ово иновативно рјешење је засновано на контроли кућних уређаја помоћу паметних телефона, као начина рационализације трошкова и уштеде енергије.

М-тел за пројекат Употреба електронских протокола.
Иновативан, стандардизован електронски протокол намијењеном здравственом систему, који треба да омогући да Црна Гора ухвати корак са савременом медицином.

Факултет за прехрамбену технологију, безбједност и екологију Универзитета Доња Горица за пројекат Производи и процесне иновације у црногорској прехрамбеној индустрији.
Ријеч је о иновацијама у традиционалним млијечним производима, развојем и интеграцијом посебних пробиотских култура.

“Факултет за информационе система и технологије Универзитета Доња Горица за пројекат МонтеПН
Главни циљ иновативног пројекта је успостављање модерне сталне ГНСС станице на територији Црне Горе, која ће прерасти у дио глобалне мреже станица и која ће имати могућност пријема сигнала од Галилео сателитског навигационог система као једног од највећих пројеката Европске свемирске агенције (ЕСА)”


Добитница гранта за пројекат „Европско друштвено истраживање у Црној Гори“

Проф. др Оливера Комар, Факултет политичких наука Универзитета Црне Горе


Награде за научна достигнућа у 2018. години


Мр Милена Симовић, студенткиња друге године докторских студија на Институту за истраживање канцера у Хајделбергу, у Њемачкој, у категорији за најуспјешнију научницу до 30 година живота.

Мр Милош Брајовић, сарадник у настави на Електротехничком факултету у Подгорици, другорангирани у конкуранцији за најуспјешнијег научника до 30 година живота.

Проф. др Жељко Јаћимовић, редовни професор на Универзитету Црне Горе - Металуршко-технолошком факултету у Подгорици, у категорији најуспјешнији научник старији од 30 година

Иноватор Милан Бојовић, аутор најуспјешнијег патента године под називом „Уређај за пуњење акумулаторских батерија за електромобиле“, чији је прототип добио бројна признања на међународним скуповима.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?