Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Тешко да се саркастичном опаском може промијенити чињеница да је црногорска ношња дио културног насљеђа Црне Горе

Објављено: 17.12.2018. 00:02 Аутор: МКУ
Тешко да се саркастичном опаском, којом се Министарству културе Црне Горе нуди етнографска и етномузиколошка помоћ од стране Министарства културе Србије, може промијенити чињеница да је црногорска ношња дио културног насљеђа Црне Горе. Јер, нема те научно утемељене етнографије и етномузикологије која црногорску ношњу може измјестити у неко друго насљеђе само због тога што су је, поред Црногораца, “носили Срби у Црној Гори и Херцеговини.”

У нашем саопштењу нисмо се бавили националним осјећањем онога ко ношњу носи, нити смо доводили у питање легитимност гусларског насљеђа Србије, већ смо само подсјетили организатора наступа у Пекингу, да оно што се свуда, па и у Србији, зове црногорском народном ношњом припада црногорском културном насљеђу.

На основу свега поменутог, неминовно се намеће питање – због чега гуслар на наступу у Пекингу није могао бити одјевен у неку од народних ношњи које су карактеристичне за оне области у Србији које баштине гусларску традицију?

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?