Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

“Црногорски пршут” – нови заштићен производ

Објављено: 17.12.2018. 16:26 Аутор: МПРР

MPRR MPRR

„Црногорски пршут“ нови је, пети по реду, заштићени производ у Црној Гори.

Процедуру заштите назива овог производа географском ознаком иницирали су код Министарства пољопривреде и руралног развоја произвођачи пршуте са Цетиња, окупљени у „Удружење црногорски пршут“, у коме су предузећа: Зрножит, Мартеx, Интерпродуцт, Монстате, СЊ Горнич, ДДР цоммерце, Миања, Нани пром. 

Природно окружење, климатски услови у региону производње, дуга традиција производње и добра репутација овог производа, која превазилази границе региона производње, али и Црне Горе, основа су заштиту „Црногорског пршута“ као специфичног и аутентичног производа. Утицај географског окружења, климе, али и умијећа у примјени посебне, вјековима примијењиване рецептуре у производњи, заслужни су што је црногорска пршута цијењена међу потрошачима, посебно туристима који посјећују Црну Гору.

Насеља из региона производње „Црногорског пршута“, налазе се у границама Старе Црне Горе, а у оквиру постојећих административних граница општина Цетиње, Никшић, Даниловград, Подгорица и Бар. Надморска висина у региону производње варира од 500 до 1.500 метара. Регион производње се, захваљујући близини мора и Скадарског језера, одликује умјерено - континенталном климом, са сушним и топлим љетима и умјерено хладним зимама.

Према Произвођачкој спецификацији, документу који је основа за заштиту производа, „Црногорски пршут“ је трајни сувомеснати производ добијен од бута свиња, суво сољен и хладно димљен, па подвргнут процесима сушења и зрења. Процес производње „Црногорског пршута“ траје најмање годину дана. Поред модернизације производних погона, примјена традиционалног поступка производње, без било каквих додатака осим морске соли, уз процес димљења сагоријевањем искључиво буковог дрвета, резултира производом који има препознатљив мирис, текстуру и богаство укуса.

За чланове удружења произвођача регистрација ознаке значиће бенефит у дијелу остваривања додате вриједности на тржишту, могућност боље валоризације, како кроз растућу туристичку потрошњу у Црној Гори, тако и кроз раст и сада значајног извоза.

Нови заштићен производ нови је искорак Црне Горе у области политике квалитета, унапређења позиције домаћих произвођача и стварања претпоставки за отварање нових радних мјеста и динамичнији развој локалне и цијеле црногорске економије.

Подсјећамо да су током протекле двије године, заштићена четири производа: „Његушки пршут“, „Пљеваљски сир“, „Црногорски говеђи пршут“ и „Црногорска стеља“. У процедури су захтјеви удружења произвођача за заштиту дурмиторског скорупа и колашинског лиснатог сира. Очекујемо и отпочињање процедуре заштите меда и маслиновог уља.

Министарство у континуитету подстиче и подржава произвођаче свих производа који имају потенцијал за заштиту неком од ознака квалитета, према прописима који су усклађени са европским, како би у будућем периоду имали што више заштићених производа и на европској листи. Бредирање квалитетних, специфичних и аутохтоних домаћих производа доприноси не само домаћој економији, унапређењу туристичке понуде, него и даљем развоју бренда Црне Горе у свијету.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?