Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић разговарао са амбасадором Мађарске Јозефом Недјешијем: Традиционално добра сарадња Црне Горе и Мађарске биће настављена и у наредном периоду

Објављено: 18.12.2018. 18:28 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић састао се данас са Њ.Е. Јожефом Недјешијем, амбасадором Републике Мађарске у Црној Гори.

MKU

На састанку је разговарано о актуелним пројектима сарадње двије земље у области културе и плановима за њихово даље унапређење.

Министар Богдановић је упознао амбасадора са новим измјенама и допунама Закона о кинематографији и позвао филмске ствараоце из Мађарске да своја остварења снимају у Црној Гори.

Саговорници су истакли значај потписаног Споразума између Владе Црне Горе и Владе Мађарске о сарадњи у области образовања, науке, културе, спорта и младих и најавили да ће на његовим основама два министарства културе потписати Програм сарадње у области културе којим ће планирати конкретне пројекте и активности. Министар Богдановић је истакао и да је важно у наредном периоду потписати споразум о сарадњи националних библиотека, који це допринијети интензивирању сарадње између ове двије институције.

Амбасадор Недјеши је најавио да ће амбасада Републике Мађарске у Црној Гори средином 2019. године организовати презентацију мађарске културе у Црној Гори, за коју је изражена спремност Министарства културе да пружи сву потребну подршку.

Током сусрета разговарано је о плановима за реконструкцију Аустро-угарског посланства на Цетињу, али и значају сарадње на очувању и заштити аустро-угарских фортификација у Црној Гори.

Имајући у виду важну сарадњу између наших институција културе, у првом реду библиотека и кинотека, министар Богдановић је истакао да би било изузетно корисно организовати заједнички састанак директора инститиција културе двије земље и позвао министра културе Републике Мађарске да тим поводом посјети Црну Гору.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?