Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО У ОКВИРУ ЈАВНЕ РАСПРАВЕ О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПРОФЕСИОНАЛНОЈ РЕХАБИЛИТАЦИЈИ И ЗАПОШЉАВАЊУ ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Објављено: 18.12.2018. 19:31 Аутор: мрсс
Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић отворио је Округли сто у оквиру јавне расправе о Нацрту закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом, који је одржан, 17. децембра 2018. године у Хотелу Рамада, у организацији ресорног министарства.

Министар Пуришић на почетку је казао да доношењем Закона о ратификацији конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом (у јуну 2009. године), Црна Гора се обавезала да ће осигурати и промовисати пуно остваривање људских права и основних слобода, без икакве дискриминације по основу инвалидитета и то кроз предузимање одређених мера и акција, као и доношењем нове или измену постојеће законске регулативе. У складу са тим, Влада је у многим стратешким документима ставила посебан акценат на особе са инвалидитетом. Истакао је да је посебно значајан документ - Стратегија за интеграцију особа са инвалидитетом у Црној Гори за период 2016-2020. годину, којом је унапријеђен програмски оквир који се односи на особе са инвалидитетом. Стратегијом су обухваћене и мјере програмске политике и у области запошљавања које се односе на обезбјеђивање услова за пуно и активно учешће особа са инвалидитетом у свим областима живота на равноправној основи кроз развој и примјену политике пружања једнаких могућности, посебно у областима запошљавања и рада. У складу са тим, посебна пажња је посвећена унапређењу законодавног оквира који се односи на лица са инвалидитетом у дијелу рада и запошљавања. На тржишту рада Црне Горе, али и у много развијенијим државама, лица са инвалидитетом се све више суочавају са препрекама у запошљавању, које их онемогућавају да се равноправно укључују у рад са осталим лицима, да буду конкурентни на тржишту рада. Зато је потребно да цјелокупно друштво пружи подршку и разумијевање како би се та лица лакше изборила са изазовима.
Задњих година много се ради на развијању нових односа према лицима са инвалидитетом. Томе доприносе и европске интеграције као и многа међународна документа која снажно промовишу права лица са инавлидитетом.

mrss

Програмом рада Владе Црне Горе и Програмом приступања Црне Горе Европској унији за Поглавље 19 – Социјална политика и запошљавање, планирано је да Влада утврди Предлог Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом.

У циљу припреме Нацрта Закона, Министарство рада и социјалног старања је формирало међуресорску радну групу, коју су, поред представника надлежних институција, чинили и представници социјалних партнера и невладиног сектора.
Министар Пуришич, посебно се захвалио експерткињама УНДП-а које су израдиле Радну верзију Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом и тиме у значајној мјери помогле у раду Радне групе.

Истакао је да доношењем овог закона има за циљ да се обезбиједе услови за успјешну професионалну рехабилитацију, повећање запослености лица са инвалидитетом и њихово равноправно учешће на тржишту рада, уз отклањање баријера и стварање једнаких могућности, као и да су предложена законска рјешења у Нацрту текста усаглашена са стандардима Међународне организације рада, Међународном конвенцијом УН о правима особа са инвалидитетом као и одлукама Савјета Европске уније о смјерницама политике запошљавања лица са инвалидитетом.

Као основни разлог за доношење новог Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица с инвалидитетом, био је да се кроз нова законска рјешења и додатно упаријеђење постојећих рјешења створе услови за пуну имплементацију социјалног модела у приступу инвалидности и да се обезбиједи превазилажење уочених недостатака који су постојали у примјени важећег закона, као и да се обезбиједе одређена унапређења у овој области, сходно међународним стандардима и искуствима из других земаља, која су примјенљива у Црној Гори.

С тим у вези, у Нацрту закона су предложена нова рјешења и то: дефиниција појма „лице са инвалидитетом“ усклађено је са биосоцијалним моделом; распон процената инвалидитета је помјерен од 30% до 100%; првостепена комисија за професионалну рехабилитацију ће се професионализовати и радиће у новооснованом Центру за професионалну рехабилитацију у Подгорици; мјере за прилагођавање радног мјеста моћи ће да се спроводе директно без спровођења претходних мјера; предвиђено је образовање стручне комисије која ће вршити надзор извођача професионалне рехабилитације у циљу већег квалитета спровођења мјера; утврђене су додатне надлежности ЈУ Центра за професионалну рехабилитацију; Министарство рада и социјалног старања издаваће дозволе за рад посебним организацијма за запошљавање лица са инвалидитетом; трошкови за превоз лицима са инвалидитетом која утврђују проценат инвалидтета биће рефундирани, а асистентима у раду рефундираће се зарада у висини половине просјечне зараде у Црној Гори. Такође, посебан акценат је дат на финансирање односно суфинансирање посебних организација у циљу већег запошљавања лица са инвалидитетом гдје је предложено да се финансирају зараде стручних лица, трошкови превоза као и трошкови изградње, уградње и модернизације производних јединица који обезбеђују запошљавање лица са инвалидитетом под посебним условима. Једна од новина је и да ће Фонд за професионалну рехабилитацију радити у оквиру Завода за запошљавање Црне Горе као посебна организациона јединица, гдје ће се кадровски ојачати. Додатно, састав Савјета Фонда за професионалну рехабилитацију је проширен и сада ће бројати 7 чланова, Истакао је министар Пуришић.

На округлом столу су говорили и Едина Дешић, генерална директорица Директората за тржиште рада и запошљавање, Дарко Морачанин, самостални савјетник у Министарству рада и социјалног старања, Весна Симовић, експерт УНДП-а и Славица Радусиновић, експерт УНДП-а, док су поред осталих, активно учествовали и представници организација лица са инвалидитетом као и Уније послодаваца.

О свим коментарима, сугестијама и примједбама, Министарство рада и социјалног старања ће се изјаснити у извјештају о спроведеној јавној расправи који ће бити јавно доступан.

Јавна расправа у вези Нацрта закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом траје до 22. децембра 2018. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?