Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Технополису почела међународна конференција Wестерн Балканс Стартуп Форум

Објављено: 18.12.2018. 21:55 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministry of Science

Представници кључних научно-технолошких институција из осам земаља региона и Европске Уније, креатори и имплементатори политика и представници стартуп-ова и малих и средњих предузећа окупили су се данас у Технополису на првом дану међународне конференције “Wестерн Балканс Стартуп Форум”.

Конференцију су отворили Дарко Петрушић, генерални директор за научно-истраживачку дјелатност у Министарству науке, Радосав Бабић, генерални директор за инвестиције, развој малих и средњих предузећа и управљање ЕУ фондовима у Министарству економије, Соња Никчевић, потпредсједница Општине Никшић, и Ратко Батаковић, извршни директор ИПЦ Технополис.

Први дан Конференције су обиљежиле панел дискусије на којима су кључне теме биле развој стартуп екосистема Западног Балкана и алтернативно финансирање стартуп-ова и МСП кроз цроwдфундинг.

Модератор првог панела под називом “Wестерн Балканс Стартуп Ецосyстем” била је Бранка Жижић, генерална директорица за иновације и технолошки развој у Министарству науке, а говорили су руководиоци научно-технолошких центара из седам земаља региона, међу којима и менаџер за управљање пројектима и развој предузетништва ИПЦ Технополис, Александар Јаничић.

На првом панелу је закључено да је потребно оснажити подршку развоју стартапова од стране државе, као и финансијских и других релевантних институција. Осим тога, потребно је креирати одговарајући правни оквир за њихово несметано функционисање, радити на увезивању институција са академским сектором, те анимирати младе таленте да остају у својим земљама.

Други панел под називом “Фрамеwорк фор алтернативе финанцинг оф стартупс: Цроwдфундинг ас гоод працтице” водио је Недељко Милосављевић, директор Центра за трансфер технологија у Београду. Закључено је да цроwдфундинг као пракса има пресудан значај за развој стартап екосистема у региону Западног Балкана, али да је потребно прво креирати цроwдфундинг заједницу, а затим и сагледати потребе тржишта и креирати систем алтернативног финансирања у складу са тим.

Представници стартапова из Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине, на челу са модераторком Аном Нивес Радовић, разговарали су о томе који је најбољи начин за покретање одрживих кампања на цроwдфундинг платформама анализирајући успјех својих пројеката на Индиегого и Кицкстартеру. Овим панелом је уједно и закључен први дан Wестерн Балканс Стартуп Форума, а сјутра нас очекују презентације бизнис суппорт организација из региона и панел дискусија на тему њихове одрживости.

Међународна конференција “Wестерн Балканс Стартуп Форум” организована је са циљем анализе услова за развој стартуп екосистема на Западном Балкану и дефинисања препорука за мјере подршке за технолошки развој вођен иновацијама у региону.



Кључна дешавања током Конференције можете пратити на друштвеним мрежама:

Тwиттер: @ипцтехнополис

Фацебоок: ИновационоПредузетничкиЦентарТехнополис

Инстаграм: @ипцтехнополис

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?