Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства јавне управе

Објављено: 19.12.2018. 18:52 Аутор: МЈУ
Поводом текста "Интернет презентацију раде преко окупатора из 1918 године: “Влада Црне Горе се преселила у Србију!", објављеног дана 17. децембра 2018. године на порталу борба.ме, Министарство јавне управе жели да информише јавност да су изнијете информације нетачне и не одражавају суштину. Наиме, нетачна је информација да се интернет презентација Владе Црне Горе хостује на web серверу у Србији, јер се сви подаци налазе на web серверу у Дата центру, којим управља Министарство јавне управе, у Подгорици.

Податак о наводној "локацији" интернет презентације који је утврђен путем једног од многобројних онлине алата за лоцирање ИП адреса, не даје праве резултате. Ради се о ИП адреси из сета адреса које су од стране Црногорског Телекома (ЦТ) додијељене на коришћење прво Секретаријату за развој, касније Министарству за информационо друштво и телекомуникације, а сада Министарству јавне управе. Поменути сет адреса је први пут регистрован од стране ЦТ-а у РИПЕ-у (Регионал Интернет Регистрy фор Еуропе) још 2002. године. Приликом прве регистрације, као земља поријекла унешена је тадашња држава Савезна Република Југославија (YУ). Очигледно, сајтови за геолокацију погрешно интерпретирају овај податак и умјесто Црне Горе податак за ИП Геолоцатион приказују као Србију. Провјером смо утврдили да се овај податак погрешно приказује коришћењем само неких од горе поменутих онлине алата.

Напомињемо да смо ове године обезбиједили редудантни линк на интернет, због чега смо у сарадњи са Министарством одбране, обезбиједили сет адреса које су у РИПЕ бази регистроване на Владу Црне Горе и само Министарство одбране. На тај начин стекли су се услови да обезбиједимо паралелан рад на интернету. У том смислу смо све web сервисе пренијели на нове ИП адресе.

У складу са наведеним сматрамо да су наводи из текста су нетачнии. Неажурност Црногорског Телекома је злоупотријебљена на врло тенденциозан начин што код лаичке јавности може да изазове погрешно тумачење чињеница. Посебно још једном истичемо да интернет презентација Владе Црне Горе никада није била лоцирана ван територије Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?