Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пројекти из ИПА програма унапређују квалитет живота у пограничном подручју

Објављено: 19.12.2018. 20:53 Аутор: КЕИ
Прекогранична сарадња између Босне и Херцеговине и Црне Горе започета је 2008. године, а спровођењем укупно 38 пројеката вриједних 9,3 милиона еура унапријеђен је квалитет живота у пограничном подручју, поручила је замјеница главног преговарача - национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић.

Данас је у Никшићу одржан инфо дан поводом објављивања другог позива за достављање предлога пројеката у ИПА програму прекограничне сарадње Босна и Херцеговина - Црна Гора. Представници институција Црне Горе и Босне и Херцеговине подсјетили су заинтересоване да укупна средства намијењена за други позив за достављање пројеката износе готово 4,4 милиона еура, а да је позив отворен до 25. јануара 2019.

KEI

Глишевић Ђуровић је, у уводном обраћању, подсјетила да је кроз четири отворена позива за достављање предлога пројеката уговорено укупно 38 пројеката који су допринијели унапређењу квалитета живота у пограничном подручју кроз заједничке акције у областима туризма и руралног развоја, заштите животне средине, запошљавања, те друштвене кохезије и повезивања људи и институција у пограничном подручју.

Истакла је да се у оквиру првог позива за достављање пројеката реализују три значајна пројекта укупне вриједности нешто више од милион еура, а који треба да допринесу повећању запошљивости и самозапошљавању особа са инвалидитетом, те креирању и промоцији заједничке турстичке понуде.

Глишевић Ђуровић је подсјетила да програми прекограничне сарадње финансирани из Инструмента претприступне подршке (ИПА) ИИ, па и овај који заједнички реализују Босна и Херцеговина и Црна Гора, заиста доприносе повезивању људи и институција с обје стране границе и подршком конкретним акцијама утичу на повећање квалитета живота људи у пограничном подручју.

KEI

„Успостављање нових и унапређење постојећих партнерстава, сарадња институција, али и организација цивилног друштва у овим програмима често превазилази оквире самих пројеката, при чему се сарадња наставља и након њиховог завршетка. Управо такви пројекти се очекују и у оквиру овог Позива, јер само кроз функционална партнерстава можемо очекивати дугорочне резултате и унапријеђен квалитет живота људи у прекограничној области“, истакла је она.

Представница Делегације Европске уније у Босни и Хецеговини, Едбера Биковић, представила је приоритете другог позива за достављање предлога пројеката, информације о корисницима и циљним групама.

Приоритетни специфични циљеви који ће бити финансирани су: Управљање и енергетска ефикасност локалних водоводних система, система отпадних вода и чврстог отпада и заштита животне средине, побољшани су прекограничном координацијом и заједничким активностима; Побољшан квалитет и разноликост туристичке понуде која почива на природној и културној баштини.

Подсјетила да је други позив за достављање пројеката у прогарму прекограничне сарадње Босна и Херцеговина-Црна Гора отворен је до 25. јануара 2019, наводећи да је увјерена да ће пројекти допринијети социо-економском развоју пограничног региона.

На скупу су учествовали представници општина из Црне Горе, невладиних организација, локалних јавних предузећа, институција заштићених подручја, те туристичких организација.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?