Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

На Цетињу 6. јануара обиљежавање 100 година од Божићног устанка

Објављено: 21.12.2018. 19:24 Аутор: мод
На Цетињу ће се 6. јануара у организацији Министарства одбране свечано обиљежити 100 година од Божићног устанка.

Свечаност се организује на споменику учесницима и страдалницима Божићног устанка на Бајицама и у Зетском дому.

Поводом вијека од Божићног устанка на Цетињу ће говорити премијер Душко Марковић, министар одбране, мр Предраг Бошковић и градоначелник Пријестонице Цетиње, мр Александар Кашћелан.

На споменик ће у 11 х бити положен вијенац у име државног врха Црне Горе. Том приликом, оркестар Војске Црне Горе интонираће државну химну, након чега ће на новосаграђеном гумну поред споменика бити изведен кратки реситал.

У подне ће у Зетском дому бити одржана свечана академија, којој ће присуствовати представници државног, политичког, културног и научног живота Црне Горе. На свечаној академији биће изведен драмски дио са тематиком из Устанка, чији је редитељ Жељко Сошић, познат по својој телевизијској серији “Божићни устанак” и актуелни умјетнички дирецтор ЦНП-а.

Споменик у Бајицама откривен је прије 10 година, поводом 90-годишњице устанка. Споменик ће до обиљежавања 100 година од устанка добити ново рухо, са традиционалним гумном и прилазним степеништем.

Божићни устанак црногорског народа подигнут је под вођством командира Крста Зрнова Поповића, 6. јануара 1919. по новом, или 24. децембра 1918. године, по старом календару. Имао је за циљ поништење одлука тзв. Подгоричке скупштине, од 26. новембра 1918. године о нелегалном и нелегитимном присаједињењу Црне Горе Србији, те да се Црна Гора ослободи фактичке војне окупације српске војске, да се одбрани и афирмише црногорска државна независност и да Црна Гора као пуноправан и равноправан државно-правни субјект ступи у југословенску конфедерацију.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?