Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора у Еуримажу од 1. јануара 2019. године

Објављено: 21.12.2018. 20:38 Аутор: МКУ

Министарству културе званично је потврђено од стране Генералног секретара Савјета Европе Торбјорна Јагланда (Тхорбјøрн Јагланд) да Црна Гора од 1. јануара 2019. године постаје 39. чланица потпорног фонда за кинематографију Еуримаж, те да годишња контрибуција износи 122.431€.

Чланством у Еуримажу за црногорски кинематографски сектор обезбјеђују се нове могућности за финансирање пројеката, прије свега, дугометражних играних филмова који настају као копродукције између двије или више земаља у складу с Конвенцијом Савјета Европе о кинематографској копродукцији. Током година, Еуримаж је постао најпрепознатљивији европски фонд за подршку кинематографији, а пројекти које подржава носе ознаку високог квалитета.

Кроз четири годишња конкурса, главни циљ фонда Еуримаж се односи на подстицање филмске продукције (дугометражни, анимирани и документарни филмови), дистрибуције, приказивања, те јачање сарадње филмских професионалаца у Европи.

Представник Црне Горе у Управном одбору фонда биће Сехад Чекић, директор Филмског центра, а његова замјена Сања Јовановић, менаџерка за програмске политике и планирање у наведеној јавној установи.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?