Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Веско Гаговић представник Црне Горе на 58. Венецијанском бијеналу

Објављено: 24.12.2018. 20:19 Аутор: МКУ
Данас је у Центру савремене умјетности Црне Горе одржана прес конференција на којој је најављено учешће Црне Горе на 58. Међународној изложби умјетности Венецијанско бијенале. Како је саопштено на пресу, Црну Гору ће на 58. Бијеналу умјетности у Венецији представљати Веско Гаговић са пројектом “Одисеја (Лебдећи објекат)”.

На пресу су говорили министар културе Александар Богдановић, директор Центра савремене умјетности Црне Горе и комесар црногорског представљања на 58. Венецијанском бијеналу Ненад Шошкић и кураторорка црногорског представљања на 58. Венецијанском бијеналу Петрица Дулетић.

MKU     

Министар Богдановић је на прес конференцији истакао да Министарство културе подржава представљање Црне Горе на свим референтним међународним манифестацијама, те је у складу са тим већ шесту годину подржава и учествује у организацији представљања на Венецијанском бијеналу. “Влада Црне Горе и Министарство културе ће наредне године издвојити 80.000 еура за учешће на овој референтној ликовној смотри”, додао је министар Богдановић.

“Поносни смо што ће Црна Гора приказати своје умјетничке домете и богату ликовну традицију, на смотри на којој учествује око 100 земаља свијета”, навео је Министар. Министар је говорио и о плановима Министарства културе у области ликовне умјетности, те том приликом истакао да Влада Црне Горе брижан однос према ликовном насљеђу исказује и кроз реализацију пројекта изградње Музеја савремене умјетности у Подгорици.

Директор Центра савремене умјетности и комесар Ненад Шошкић навео је да се током представљања пројекта “Одисеја (Лебдећи објекат)”, у Палати Малипијеро очекује око 20.000 посјетилаца, што ће бити одлична промоција умјетничких и других потенцијала Црне Горе. “Организаторе представљања Црне Горе у наредном период очекује велики посао, али смо увјерени да ћемо одговорити на вискоке захтјеве Венецијанског бијенала”, истакао је директор Шошкић.

Одлуку о избору представника Црне Горе донијела је кураторка Петрица Дулетић, историчарка умјетности, уз стручну консултацију са тимом Центра савремене умјетности Црне Горе који је и извршни продуцент представљања Црне Горе на 58. Бијеналу умјетности у Венецији. “Предложени пројекат најпотпуније одговара свим истакнутим конкурсним критеријумима – од односа приједлога и теме 58. Бијенала, спајања форме и садржаја, промишљања поставке у постојећем архитектонском амбијенту као мјесту артикулације садржаја, одговора задатим техничким параметрима, усклађености буџета, до квалитета претходног умјетничког рада аутора”, истакла је Дулетић.

Веско Гаговић рођен је 1963. године у Никшићу. Дипломирао је на Академији ликовних умјетности у Сарајеву 1988. године. Постдипломске студије завршио је на истој академији 1991. године. Подгоричка ликовна публика била је у прилици да, током септембра, у Модерној галерији у ЈУ Музеји и галерије Подгорице, види Гаговићеву ретроспективну изложбу. Такође, учесник је Салона Петар Лубарда отвореног недавно на Цетињу у Галерији савремене умјетности “Миодраг Дадо Ђурић”.

MKU
Тема овогодишњег Бијенала је Маy yоу ливе ин интерестинг тимес, а умјетнички директор је Ралф Ругоф (Ралпх Ругофф).

Центар савремене умјетности је као извршни продуцент, у сарадњи са Министарством културе, 20. новембра објавио јавни позив за достављање приједлога пројеката за представљање на 58. Бијеналу савремене умјетности у Венецији које ће се одржати од 11.маја до 24.новембра 2019. године. На конкурс који је трајао до 20. децембра, аплицирало је тринаест умјетника.

MKU      MKU
Ово је шесто самостално представљање Црне Горе на овој престижној смотри савремене умјетности.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?