Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан округли сто у оквиру јавне расправе поводом Нацрта Програма економских реформи Црне Горе за период 2019 – 2021.

Објављено: 24.12.2018. 20:58 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

У просторијама Министарства финансија одржан је округли сто у оквиру јавне расправе поводом Нацрта Програма економских реформи Црне Горе 2019 – 2021.
 
У уводном дијелу, државна секретарка у Министарству финансија, др Нина Вујошевић поздравила је присутне и захвалила се члановима Радне групе за израду Нацрта Програма економских реформи 2019 – 2021. године (ПЕР) на труду који су уложили у претходном периоду. Такође, представила је динамику процеса израде  Програма економских реформи Црне Горе 2019 – 2021 и дала осврт на кључна поглавља документа и образложила циљеве.

„Програм економских реформи за период 2019 – 2021 садржи, сходно методологији ЕУ, преглед Макроекономског оквира, Фискалног оквира, као и пратећу агенду структурних реформи која приказује политике у 8 реформских области“, саопштила је државна секретарка и истакла да је Радни тим приликом израде Нацрта овог документа имао у виду стратешке приоритете Црне Горе, као и препоруке дате Црној Гори на заједничком састанку тј. Министарском дијалогу одржаном у мају у Бриселу. Ријеч је о шест препорука, од чега се три односе на макрофискални оквир  , а три на структурне  реформе. 

Нацрт Програма економских реформи Црне Горе за 2019 – 2021 полази од стратешко - развојног циља Црне Горе, а то је одржив и инклузиван економски раст који ће допринијети смањењу развојног јаза земље у односу на просјек ЕУ и повећању квалитета живота свих њених грађана. У остварењу овог циља – раста економије Црне Горе у периоду 2019 – 2021 фокус ће бити на снажној инвестиционој активности коју прати постепен раст извоза, нарочито извозних услуга; консолидација јавних финансија на основу Фискалне стратегије Владе Црне Горе до 2020. године. 

Након уводне ријечи државне секретарке Вујошевић, која се осврнула и на структурне реформе, односно пакет од 19 мјера садржаних у поглављу ИВ, мјере, политике и пројекције у области макроекономије, као и фискални оквир представили су Координаторка за израду поглавља 2 - Макроекономски оквир – Ива Вуковић и Координатор за израду поглавља 3 документа - Фискални оквир - Бојан Пауновић, из Министарства финансија. 

„Приликом израде Нацрта Програма економских реформи, ове као и претходних година имали смо експертску помоћ и Програм економских реформи карактерише дугогодишња подршка ЕК“, истакла је државна секретарка Вујошевић. Такође је истакла, да ће Програм економских реформи за период 2019-2021.година, бити разматран и на Одбору за економију, финансије и буџет у Скупштини Црне Горе.

Током дискусије су изнијети одређени предлози о којима је на лицу мјеста расправљано и присутнима је предочено да ће се по завршетку процедуре јавне расправе сагледати и обрадити сви пристигли коментари, примједбе и сугестије након чега ће Радна група финализовати текст Програм економских реформи и у јануару 2019. га доставити Влади на разматрање, а након тога ЕК. Састанку су присуствовали представници синдиката, удружења послодаваца, Делегације ЕУ у Црној Гори, Свјетске банке, ресорних министарстава у Влади Црне Горе итд.


ПР Служба
Министарства финансија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?