Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство здравља са 94 хиљаде еура подржало пет НВО које се баве превенцијом ХИВ/АИДС-а

Објављено: 24.12.2018. 20:57 Аутор: Министарство здравља
Министарство здравља је, за приоритетне области превенције ХИВ/АИДС-а и третман особа које живе са ХИВ-ом, додијелило скоро 94 хиљаде еура за пет невладиних организација, како би квалитет пружених услуга био бољи, број новооткривених случајева мањи, а сарадња Владиног и невладиног сектора квалитетнија. Секретар Министарства здравља, Никола Антовић, приликом потписивања уговора са представницима пет невладиних организација, којима су додијељена новчана средства, појаснио је да се уговори односе на осам приоритетних области превенције ХИВ/АИДС-а у Црној Гори, као и на третман особа које живе са ХИВ-ом.

„Ово је још један корак за ову годину, гдје долазимо до суме од скоро 220 хиљада еура, које је Влада уложила у превенцију ХИВ-а и третман особа које живе са ХИВ-ом“, навео је Антовић.

Према његовим ријечима, са невладиним сектором постоји добра и квалитетна сарадња.

„Од 2019. године до 2021. године, ћемо имати подршку Глобалног фонда за ХИВ, туберкулозу и маларију у износу од 556 хиљада еура, бесповратних средстава. То ће резултирати тиме, да ће инфекција ХИВ-а у Црној Гори остати испод опасног процента“, рекао је Антовић.

За особе које живе са ХИВ-ом је, како је истакао, обезбијеђена савремена и добра терапија.

„Ово је наставак добре сарадње са невладиним сектором. Ми смо примјер како сарађује Владин и невладин сектор, када је у питању превенција ХИВ-а и третман особа које живе са ХИВ-ом у Црној Гори. Такође ћемо се трудити да квалитет пружених сервиса буде још већи и да Влада опредијели још више средстава, која ће невладин сектор адекватно утрошити“, појаснио је Антовић.

Све до сада урађено је, како је рекао, резултирало тиме да у Црној Гори постоји ниска стопа ХИВ-а.

„Убудуће ћемо се трудити да повећавамо ниво тестирања и да промовишемо неризично понашање, да више дјелујемо међу младима и групама у ризику и да то резултира што мањим бројем новооткривених случајева. Позивам младе и све групе у ризику да воде рачуна о здрављу, јер ће на тај начин штитити себе, људе око себе и заједницу“, рекао је Антовић.

Он је навео да ће, са 94 хиљаде еура, бити финансирани пројекти невладиних организација Јувентас, ЦАЗАС, Квир Монтенегро, Заштита становника Бара и помораца од сиде и Црногорска ХИВ Фондација.

„Трудићемо се да, кроз ширење фронта за борбу против ХИВ-а, ширимо и фронт невладиних организација које су учеснице у свему и да на тај начин покријемо што више популација и група у ризику“, рекао је Антовић.

Извршна директорица невладине организације Јувентас, Ивана Вујовић, рекла је да ова година представља значајну прекретницу у односу на период од 2015.

„Од јула 2015. године имали смо застој у финансирању сервиса, када је Глобални фонд за ХИВ, АИДС, туберкулозу и маларију престао да финансира програме намијењене рањивим групама и као посљедица тога, скочио је број новоинфицираних, а са друге стране недостајала је адекватна подршка за групе, које су у ризику од ХИВ-а“, подсјетила је Вујовић.

Она је рекла да је ова година показала шта значи када постоји политичка воља да се добри процеси подрже и како, кроз квалитетну сарадњу, могу да се постигну резултати.

„Обавеза је свих актера да, у наредном периоду, покажемо да су средства и напори уложени на прави начин, да је методологија, која се примјењује, исправна и да ћемо, у наредном периоду, имати заустављање епидемије, која је, негдје, на прекретници“, казала је Вујовић.

Она сматра да, у наредном периоду, ситуација може бити под контролом, али и да контрола неће бити успостављења, уколико се, како је казала, не буде адекватно поступало.

„Сви програми, који се пружају кључним популацијама, нису само везани за превенцију ХИВ-а, већ за многе популације у ризику су представљали подршку, која је једина у земљи. Имамо доста тога постављеног. Имамо Стратегију, политичку вољу, инфраструктуру, савјетовалишта за ХИВ/АИДС, здравствене институције, невладине организације и све то треба јачати и, у процесу пружања услуга, бити истрајан и довољно квалитетан“, сматра Вујовић.

Она је истакла да никако не треба занемарити младе који јесу сексуално активни, а који, како је додала, не добијају адекватне информације у образовном систему и у породици.

„То је нешто на ћему ће се, такође, радити у наредном периоду“, казала је Вујовић.

Извршни директор невладине организације ЦАЗАС, Мишо Пејковић, подсјетио је да та организација већ 20 година активно ради на пољу ХИВ/АИДС-а.

„Морамо признати да је од када постојимо, ових 20 година, Министарство здравља дало до сада највећу подршку, када је у питању област ХИВ/АИДС-а у Црној Гори. Охрабрује нас укљученост Министарства здравља и осталих кључних актера“, рекао је Пејковић.

У наредном периоду, како сматра, предстоји много посла за све.

„Базираћемо се на одрживост невладиног сектора. Јер, имали смо ситуацију да пола године нисмо имали финансијска средства за одрживост сервиса и то је оно што нас брине. Знамо да имамо одрживост наредне три године, али питање је шта послије. Алтивно ћемо радити на томе да видимо која је могућност одрживости сервиса након пројекта Глобалног фонда, који ће бити имплементиран са Министарством здравља“, казао је Пејковић.

Он очекује да ће, како је рекао, у наредне три године бити остварен циљ да се измијени Закон о здравственој заштити и здравственом осигурању, „гдје бисмо успјели да невладине организације, које дјелују на овом пољу, могу активно да пружају услуге“.

„По садашњем Закону то није могуће. Ми се надамо да ћемо, са Министарство здравља, успјети да реализујемо тај дио и на то ћемо се фокусирати наредне три године. Подршка Министарства здравља за нас је велика и ми ћемо испунити циљ да смањимо ХИВ инфекцију у Црној Гори“, поручио је Пејковић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?