Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Шангају одржана радионица о научним парковима и бизнис инкубаторима

Објављено: 26.12.2018. 14:52 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Радионица у области планирања, изградње и управљања научним парковима и бизнис инкубаторима, у којој је учествовао и представник Црне Горе, одржана је у Шангају, од 9. до 23. децембра 2018. године, на иницијативу Министарства науке и технологије Народне Републике Кине, у организацији Цо Wаy међународног трансфера технологија.

У радионици су учествовали представници државног сектора и менаџмента научних паркова и инкубатора Бјелорусије, Бугарске, Босне и Херцеговине, Камбоџе, Републике Чешке, Египта, Грузије, Ирана, Индонезије, Лаоса, Малезије, Пољске, Пакистана, Словачке и Јужноафричке Републике, док је Црну Гору представљао др Иван Томовић, самостални савјетник у Дирекцији за иновације и инфраструктуру Министарства науке.

Инцијатива „Појас и Пут“ је развојна стратегија коју је предложио кинески предсједник Кси Јинпинг, а фокусира се на повезивање и сарадњу између Народне Републике Кине и остатка Евроазије. Састоји од двије компоненте – копненог „Економског појаса Свиленог пута“ (СРЕБ) и прекоморског „Поморског свиленог пута“ (МСР).

Главни циљеви ове радионице били су размјена кинеског искуства у планирању, изградњи и администрацији научних паркова и пословних инкубатора са партнерима из земаља дуж „Појаса и Пута“, јачање међусобног разумијевања о политикама које подржавају развој хи-тецх индустрије у Кини и земљама учесницама, као и истраживање прилика за даљу сарадњу не само у области научних паркова и пословних инкубатора, вец́ и на иновацијама које представљају предуслов за развој индустрије и економије.

Радионица се састојала од предавања, стручних презентација и дискусије са учесницима, као и студијских посјета кинеским научним парковима, бизнис инкубаторима и компанијама-станарима. Теме предавања биле су макро поглед на политички систем који подржава високотехнолошке индустрије у Кини, модалитети управљања научним парковима и бизнис инкубаторима, као и њихово свакодневно функционисање у пословном окружењу.

Радионица је такође окупила велики број реномираних стручњака из области менаџмента, кључних актера иновационог екосистема и јавног сектора који су у разговору са учесницима размијенили искуства, најбоље праксе и започели комуникацију у вези будуће сарадње.  Учесницима су се обратили и одржали предавања државни руководиоци из Министарства за науку и технологије, локални руководиоци из Шангаја и Хангзхоа у области науке и иновација, бројни стручњаци са престижних Универзитета, експерти из области иновација, извршни директори инкубатора, инвеститори и руководиоци бизнис анђела и Вентуре Цапитал фондова, предузетници и оснивачи успјешних старт-упова.

Посебан дио радионице и студијских посјета је био посвећен разговору са учесницима и потенцијалним моделима сарадње са земљама из „Појаса и Пута“. Уприличена је и посјета чувеном граду Хангзхоу у којем је организован глобални Самит за иновације, а на којем су учествовали представници успјешних кинеских компанија попут Wанxиан групе, Алибаба групе и СК Хyниxа.

Учесници су били у прилици да посјете најсавременије научне, технолошке паркове и инкубаторе, да се упознају са њиховим функционисањем и сазнају нешто више о иновативним компанијама и стартаповима који уживају пореске олакшице, приступ фондовима, бројним консултантским услугама, обукама и менторству од стране свјетски познатих компанија попут Мицрософта, Интела итд. Иако су у Кини већина успјешних научних паркова и инкубатора подржани од стране државе, стручњаци и менаџери су у потпуности окренути ка тржишту и комерцијализацији иновативних производа, како у Кини тако и у иностранству.

Кинески модел изградње, управљања и промоције иновација је довео до чињенице да је Кина данас један од највећих извозника технологија у свијету.

Током бројних посјета и разговора са кључним актерима, отворени су разни модели сарадње који могу бити корисни за цногорске инкубаторе, иновативна мала и средња предузећа, као и стартапове.

Отворена је могућност да се заинтересоване иновативне компаније из Црне Горе пријаве за рад у једном од инкубатора у Шангају са циљем да развијају и пласирају своје иновације на кинеском тржишту. Такође, пружена је прилика повезивања компанија-станара из црногорских инкубатора у кинеске и обратно, у циљу размјене најбољих пракси и уживања услуга, попут приступа фондовима за инвестиције, менторства, обука, консултација по питању интелектуалне својине и слично. Бројна такмичења која се организују у Кини сваке године доступна су и за црногорске фирме и стартапове.

Највећи значај ове радионице је у отворености Кине да сарађује са земљама „Појаса и Пута“, пружању корисних знања, као и могућности размјене најбољих пракси и искустава са земљама учесницама.

У циљу добијања више информација и повезивања са кинеским потенцијалним партнерима, можете контактирати др Ивана Томовића путем маил-а: иван.томовиц@мна.гов.ме или путем телефона: 020/ 234-577.

Агенду према којој је радионица реализована можете преузети ОВДЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?