Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар и директор одржали проширени Колегијум

Објављено: 26.12.2018. 19:24 Аутор: УП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић и директор Управе полиције МУП-а Веселин Вељовић одржали су данас редовни проширени Колегијум Управе полиције у полицијском кампу на Златици, на којем су сагледани резултати рада од почетка 2018. године. Проширеном Колегијуму су присуствовали најближи сарадници министра и директора и руководиоци и старјешине полиције у сједишту Управе полиције и организационих јединица на терену.

Министар Нухоџић и директор Вељовић оцијенили су да су службеници Управе полиције у 2018. године, по свим линијама, постигли добре резултате.

Безбједносна ситуација у Црној Гори је стабилна, а резултати рада допринијели су евидентном порасту степена повјерења грађана у полицију.

Констатовано је да је саобраћајна полиција значајна допринијела побољшању стања у овој области јер је у Црној Гори током ове године, у односу на претходну, у саобраћају смртно страдало за око 27% мање лица.

UPТоком ове године регистровано је мање кривичних дјела у односу на претходну, а проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом починиоцу је висок и износи око 72%.

Извршено је 14 убистава од чега је до овог момента расвијетљено девет, док се на расвјетљавању осталих предузимају интензивне активности, с тим што су службеници криминалистичке полиције током 2018. године расвијетлили и још два убиства почињена претходних година.

Полицијски службеници су постигли веома добе резултате у откривању, сузбијању и спрјечавању кривичних дјела из области опојних дрога и о почетка године до данас су открили и заплијенили 3,25 тона наркотика. Посебно је издвојена међународна акција коју је иницирала Управа полиције а у којој је на броду у територијалним водама Италије заплијењено око 20 тона хашиша, намијењеног међународном кријумчарењу, вриједности око 65.000.000 еура. За реализацију ове акције и изузетну сарадњу црногорска полиција је добила и похвалу од америчке агенције ДЕА, што је значајно и због чињенице да се сумња да је новац од кријумчарења дроге био намијењен финансирању тероризма.

Црногорска полиција је током 2018. године лишила слободе значајан број лица који се нацинално и међународно потраживао, а захваљујући подацима које смо доставили колегама из иностраних партнерских служби, у другим земљама је такође лишено слободе више лица која је потраживао Интерпол међу којима су и вође орагнизованих криминалних група.

Управа полиције је направила значајан искорак у сарадњи са Врховним државним тужилаштвом и Специјалним државним тужилаштвом у смислу јаче сарадње у спровођењу истрага против лица осумњичених за најтежа кривична дјела.

Посебну подршку и помоћ Управи полиције у обезбјеђивању услова за рад и дјеловање пружили су Влада и МУП, док је полиција остварила напредак у комуникацији и сарадњи са НВО сектором и медијима.

Закључено је да ће се активности Управе полиције на подршци Синдикату Управе полиције наставити, у циљу побољшања квалитета живота полицијских службеника и њихових породица и услова рада у којима полицијски службеници дјелују, а све уз интензивирање комуникације и подршку локалних заједница.

Констатовано је да ће Управа полиције, снажним и проактивним приступом, у сарадњи са институцијама система и путем међународне полицијске сарадње, наставити реализацију приоритетних активности, а то су прије свега борба против организованог криминала и других облика криминалитета, унапрјеђење и примјена савремених метода рада и дјеловања ради ефикаснијег обављања послова и задатака и испуњавање обавеза из полицијске надлежности на путу наше државе у процесу ЕУ интеграција.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?