Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства јавне управе на наводе предсједника општине Котор, Владимира Јокића

Објављено: 26.12.2018. 20:20 Аутор: МЈУ

Поводом саопштења предсједника Општине Котор у којем су изнесене квалификације које не одговарају чињеничном стању, Министарство јавне управе саопштава сљедеће:

Забрињава чињеница да се предсједник Општине Котор, поред евидентних и нагомиланих проблема у општини на чијем је челу, бави анализама надлежности и радом Министарства јавне управе.

У саопштењу достављеном медијима, предсједник Општине Котор показује, прије свега, непознавање и неразумијевање одредаба Закона о локалној самоуправи, а ни функционисања државне управе уопште. Свакако, како се ради о новим законским рјешењима, отворени смо, као и до сада, да пружимо додатна тумачења рјешења из новог Закона о локалној самоуправи, а нарочито члана 59 којим се прописује у којим ситуацијама предсједник Општине може да привремено доноси акте из надлежности Скупштине Општине, који члан закона предсједник Општине тумачи на свој начин и погрешно.

Подсјећања ради, члан 59 Закона о локалној самоуправи дефинише да предсједник општине може привремено да доноси акте из надлежности скупштине ако скупштина није у могућности да се састане или је из других разлога онемогућен њен рад, а њиховим недоношењем би се онемогућило остваривање права и обавеза грађана и угрозила имовина веће вриједности. Министарство јавне управе остаје при датом тумачењу да у претходних скоро шест мјесеци предсједник Општине Котор није поштовао ову законску одредбу.

Такође, доказ да предсједник Општине Котор не разумије Закон о локалној самоуправи је његово тумачење одредаба чл. 183 и 184, а самим тим неосноване су и примједбе да Министарство јавне управе није поступило у складу са законом.

У том смислу, још једном истичемо да се Министарство јавне управе није бавило законитошћу аката које је предсједник општине Котор доносио током неодржавања сједница Скупштине општине у периоду од скоро шест мјесеци, већ смо дали мишљење у односу на достављени захтјев за тумачење утврђеног чињеничног стања, а у односу на Закон о локалној самоуправи, и то у оквиру наших редовних активности.

О томе да ли је предсједник Општине Котор злоупотријебио члан 59 Закона о локалној самоуправи, цијениће Скупштина Општине Котор и други надлежни органи у складу са Уставом и законом, а посебно грађани Котора.
Министарство јавне управе као ресорно министарство које је надлежно за праћење функционисања локалне самоуправе ће пратити дешавања у Општини Котор и дјеловати у складу са законом и Уставом.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?