Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са привредницима у ПКЦГ: Сива економија је наш кључни дефицит – Морамо дати до знања онима који раде нелегално да узимају будућност нашој дјеци

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Предсједник Владе Душко Марковић позвао је данас привреднике да заједно са Владом раде на сузбијању сиве економије коју је оцијенио као кључни дефицит наше економије.

„Сива економија је погубна не само за економски амбијент и пословање ваших компанија, она је погубна за свијест нашег човјека. Ми морамо да покажемо као држава да је рад на црно неетички, недостојанствен и законом кажњив“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да борба против сиве економије изискује заједнички рад и Владе и привреде и да се се не може све учинити законима: „Ми не можемо климати главом онима који поред вас раде нелегално. Морамо им дати до знања да узимају будућност нашој дјеци“ – рекао је премијер.

Као илустрацију премијер је навео чињеницу да 9.000 компанија у нашој земљи има једног запосленог што није логично. „Шта је то? Превара!“ – рекао је предсједник Владе.

„Морамо увести ванредно стање у администрацији да се са слабостима обрачунамо“ – рекао је премијер додајући да не допушта изговоре о подијељеној надлежности и да ће императив дјеловања Владе у 2019. бити рјешавање ове врсте изазова.

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/гпа8ццТзИ9А


Дио профита компанија преусмјерити запосленима

Премијер је рекао да су свакој нашој политици морамо имати у виду онога који ради за нас, а то је појединац, запослени, радник. Будући да је данас презентирано доста података – додао је премијер – да је овакво политичко стање, овакав курс реформи и овакав резултат допринио и увећању и расту не само промета него и профита односно добити компанија. „Ја бих волио да се дио тог профита или добити преусмјери на стандард запослених у компанијама. Да то ми региструјемо већ у ових шест мјесеци наредне године као један нови приступ, а ја вам онда кажем да је онда реална прича ... да се коначно крене у смањење пореског оптерећења рада. Нема оправдања да је то сада на нивоу од 67 одсто. Нема бизнис плана који може да оправда тако високе стопе оптерећења. Могао бих то да прећутим, јер знам шта ћете сјутра и ви и посебно синдикати, посебно носиоци политичког живота у Црној Гори на ово да кажу. Али ми смо Влада која говори отворено, ми смо људи који признајемо слабости. Али смо ми и људи који смо дужни и обавезни пред Уставом и пред законом да дајемо одговор на те слабости“ – рекао је премијер Душко Марковић у ПКЦГ.

Предсједник Марковић је позвао привреднике да раде на томе да се сви наши напори за унапређење пословног амбијента, за веће инвестиције и за већи ниво профита прелију на стандард запослених. „Ја вас позивам да на томе заједно радимо“ – рекао је премијер.

ВИДЕО
: хттпс://yоуту.бе/оГс9дднсоЛц


Хоћу привредни раст изнад пројекција МФ

Говорећи о пројекцијама за наредну годину предсједник Владе је рекао да уважава конзервативне пројекције Министарства финансија за 2019. годину од 2,8 одсто, али је додао да очекује далеко више.

„Кад бих знао да ће бити 2,8 у 2019. данас бих поднио оставку. ... То поштујем, али ме то не занима! Хоћу већи раст! Без обзира што је снажна основа, слажем се. Али на тој снажној основи можемпо да имамо 4,1, а не 2,8. То треба да буде наш задатак. Поштујемо процјене, не смијемо да идемо испод њих, али морамо да остваримо више. Због вас, ваших запослених, морамо да то остваримо због грађана Црне Горе, због наше будућности и наше економије. Ако немамо развијену економију, ако немамо дугорочно одржив раст нема свеукупног напретка“ – рекао је премијер Душко Марковић.

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/оXwОАнСхУј4


Премијер се захвалио привредницима на партнерству, разумијевању и солидарности да заједно са Владом раде на превазилажењу изазова, ограничења и дефицита и рекао да и у наредној години Влада остаје партнер Привредне коморе.

Потпредсједник Владе Милутин Симовић је претходно позвао привреднике да заједно са Владом и владином Комисијом раде на сузбијању сиве економије.

Министарка економије Драгица Секулић је рекла да је протеклу годину обиљежила интензивна сарадња Министарства економије, Владе ЦГ и привредника.

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић је честитао привредницима и Влади на рекордном приходу од туризма у 2018. од 1.003.315.000. еура и рекао да је и по броју туриста и ноћења ова година била рекордна.

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић је оцијенио да су резултати улагања у саобраћајну инфраструктуру видљиви, али период пред нама ће бити још динамичнији при чему је посебно апострофирао предстојећу валоризациу Аеродрома Црне Горе.

Државна секретарка Министарства финансија Нина Вујошевић је позвала привреднике ПКЦГ да се укључе у рад радних тијела када се буду мијењали закони који се тичу пословног амбијента.

Предсједник Привредне коморе Црне Горе (ПКЦГ) Властимир Голубовић је на почетку састанка изразио задовољство оствареним резултатима и реформама које је спровела Влада уз подршку привредника, али је истакао да највећи изазов и даље представља сива економија.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?