Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 104. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   

Влада Црне Горе је данас на 104. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, размотрила Предлог закона о измјени Закона о јавном реду и миру који је Скупштини Црне Горе поднио потпредсједник Скупштине Генци Ниманбегу и, с тим у вези, дала Мишљење у тексту који је припремило Министарство унутрашњих послова. Назив Предлога закона се мијења и гласи: Предлог закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру. Допуне које је Влада амандмански предложила тичу се увођења обавезе устајања присутних приликом извођења химне што, заједно са казненим одредбама које се тичу државних симбола, постаје саставни дио овог Закона. Такође је Законом третирано објављивање обмањујућих садржаја и путем билборда као и историјских неистина.

Утврђен је Предлог закона о животном партнерству лица истог пола којим се афирмишу вриједности заштићене међународним стандардима у области људских права и слобода и заштите од дискриминације по основу сексулане орјентације као један од приоритених циљева политике Владе у овој области и као наставак досадашних активности Владе на пољу унапређења људских права, смањења степена дискриминације и неједнакости ЛГБТИ особа.

Влада је утврдила Предлог закона о апотекарској дјелатности којим се први пут обављање апотекарске дјелатности уређује законом.

Утврђен је Предлог закона о медицинским средствима, којим се дефинишу: услови за производњу и промет медицинских средстава, њихово стављање на тржиште и употреба, клиничка испитивања, контрола квалитета и праћење медицинских средстава на тржишту, оцењивање усаглашености медицинских средстава са техничким захтјевима, оглашавање, обиљежавање медицинских средстава. Овим законом национално законодавство Црне Горе хармонизује се са правном тековином Европске уније, чиме се успоставља нормативни оквир за спречавање неквалитетних и несигурних медицинских средстава незадовољавајућих перформанси на тржишту и у здравственим установама, стварају услови за пласман производа домаћих произвођача медицинских средстава за у земље ЕУ и друге земље, као и услови за развој привреде у Црној Гори у цјелини.

Влада је утврдила Предлог закона о медицински потпомогнутој оплодњи којим се потпуније уређује поступак лијечења неплодности код жена и мушкараца асистираним репродуктивним технологијама коришћењем полних ћелија и ткива брачних, односно ванбрачних супружника, као и поклоњеним полним ћелијама и ембрионима као и само поклањање полних ћелија.

Усвојена је Анализа оправданости спровођења и остваривања права из допунског осигурања. Министарство здравља је задужено да до краја јануара 2019. године Влади достави измјене Закона о здравственом осигурању, у циљу укидања допунског здравственог осигурања.

Влада је донијела Стратегију заштите и унапређења менталног здравља у Црној Гори 2019 – 2023. године и усвојила Акциони план за спровођење Стратегије заштите и унапређења менталног здравља у Црној Гори, за 2019-2020. годину. Стратегијом се дефинишу интегрална политика и правац заштите и унапређења менталног здравља становништва, кроз имплементацију активности и мјера усмјерених на остварење четири циља која се односе на: промоцију менталног здравља и превенцију менталних поремећаја; унапређење служби заштите менталног здравља; поштовање и заштиту људских права особа са поремећајима менталног здравља; као и унапређење квалитетних информација на којима се заснива планирање у области менталног здравља кроз информационе системе и спровођење истраживања.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о туризму и угоститељству, којим се додатно прецизирају одређена законска рјешења, са посебним акцентом на усаглашавање материјалних са казненим одредбама и елиминисање проблема који су се јављали у прекршајном поступку. Примјеном овог закона, поред осталог, обезбиједиће се ефикасније и квалитетније обављање дјелатности у области туризма и угоститељства, повећање хотелског смјештаја, сузбијање сиве економије и повећање конкурентности.

Влада је утврдила Предлог колективног уговора у Аеродромима Црне Горе којим су су права радника конципирана по највишим стандардима, а обезбијеђена је и дугорочна заштита сваког запосленог.

Утврђен је Предлог закона о посредовању при запошљавању и правима за вријеме незапослености којим ће се јачати услуга посредовања при запошљавању, правовремено и циљано спровођење мјера активне политике запошљавања у циљу повећања запослености и смањења незапослености, и обезбиједити минимални износ новчане накнаде у складу са Конвенцијом МОР-а бр. 102 о минималној норми социјалног обезбјеђења.

Влада је донијела Одлуку о образовању Савјета за подстицање и унапређење примјене алтернативног рјешавања спорова и Програма алтернативног рјешавања спорова 2019-2021 с Предлогом акционог плана. Овим актима се остварује право на алтернативно рјешавање спорова, растерећују се судови и унапређује пословни амбијент јер су субјекти у прилци да рјешавају своје проблеме и спорове у међусобној комуникацији.

У циљу рјешавања кључних изазова на тржишту рада, Влада је донијела Акциони план запошљавања и развоја људских ресурса за 2019. годину. Планом су дефинисане мјере и активности које ће се спроводити у оквиру четири кључна приоритета Националне стратегије: унапређење спровођења политике запошљавања; стварање оптималних услова за раст запослености и унапређење људских ресурса; даљи развој и јачање кохезије у областима тржишта рада и запошљавања, образовања и социјалне инклузије и социјалне заштите и унапређење процеса интеграције Црне Горе у ЕУ.

У складу са Законом о образовању одраслих, донијет је План образовања одраслих за период 2019. – 2022. године, у циљу повећања запослености и смањења стопе незапослености; унапређења знања, вјештина и компетенција и промовисања социјалне инклузије и смањења сиромаштва.

Донијета је Одлука о утврђивању годишњег броја дозвола за привремени боравак и рад странаца за 2019. годину којом је утврђена квота од 20.454 дозволе од чега су 3.552 дозволе за сезонско запошљавање, а 5.000 дозвола може Министарство рада и социјалног старања распоредити додатно за поједине намјене. Према дјелатностима за грађевинарство је 5.500 дозвола, услуге смјештаја и исхране 4.507 дозвола, остале услужне дјелатности 1.457 дозвола, трговину на велико и на мало; поправку моторних возила и мотоцикала 1.047 дозвола, и пољопривреду, шумарство и рибарство 595 дозвола.

Влада је дала сагласност на Приједлог годишњег плана рада за пословну 2019. годину и Приједлог финансијског плана за 2019. годину Инвестиционо - развојног фонда Црне Горе А.Д. У расправи је наведено да су и у 2019. години активности Инвестиционо - развојног фонда усмјерене ка реализацији приоритета дефинисаних Програмом рада Владе, а односе се на креирање нових радних мјеста и динамичнији економски раст и развој, пружање подршке посебним циљним групама са нагласком на социјално предузетништво, равномјеран регионалан развој и унапређење животног стандарда грађана. За финансијску активност у 2019. години предвиђено је 180 милиона еура, од чега је планирано да се 120 милиона еура пласира кроз дугорочне кредите, а 60 милиона еура кроз краткорочне кредите – факоринг.

Ради изградње соларне електране Влада је донијела Одлуку о давању у закуп земљишта у својини државе на локалитету Бриска Гора – Општина Улцињ. Земљиште површине 2.930.243 м², за које постоји просторно-планска документација са намјеном за изградњу соларних електрана и земљишта површине 3.690.878 м², даје се у дугорочни закуп, на период од 30 година, Конзорцијуму Фортум и ЕПЦГ – којег чине Фортум Цорпоратион, Финска, Електропривреда Црне Горе АД Никшић и Стерлинг & Wилсон Интернатионал ФЗЦО као прворангираном понуђачу по спроведеном Јавном позиву за давање у закуп земљишта у својини државе на локалитету Бриска Гора – Општина Улцињ, ради изградње соларне електране, по цијени од 0,33 €/м².

Усвојена је Информација у вези додјеле првенствене концесије за привредно коришћење трговачке луке Котор с Предлогом уговора о првенственој концесији између Владе Црне Горе и „Лука Котор“ АД Котор и донијета Одлуку о додјели првенствене концесије „Луци Котор“ АД Котор и прихватила Уговор о првенственој концесији за привредно коришћење трговачке луке Котор. Концесија се додјељује на период од 12 година. Концесионар је дужан да реализује Инвестицију у износу од 5.053.440 еура у складу са Инвестиционим и Бизнис планом. Годишња фиксна накнада за коришћење лучког подручја се одређује на износ од 250.000 еура годишње, а варијабилни дио Концесионе накнаде се обрачунава након достављеног ревидованог биланса успјеха без трошкова камата, пореза и амортизације у вриједности од 5 одсто ЕБИТДА.

Усвојена је Информација о анализи стања у дјелатности ауто такси превоза путника са предлогом мјера и закључака за рјешавање проблема ауто такси превозника. Влада је задужила надлежна министарства да припреме и донесу измјене и допуне релевантних аката у овој области, док је Главном граду Подгорици и општинама: Улцињ, Бар, Будва, Тиват, Котор, Бијело Поље и Пљевља препоручила да најкасније до 31. марта 2019. године формирају координациона тијела за праћење сузбијања сиве економије у области јавног превоза путника на локалном нивоу, од представника инспекције рада, пореске инспекције, саобраћајне полиције, комуналне-саобраћајне инспекције и комуналне полиције.

Донијет је Програм подстицања иновативних стартапова у Црној Гори с Акционим планом. Програм има за циљ успостављање услова за иновативни екосистем, с фокусом на стартапове, што подразумијева уклањање законских баријера, развој напредних финансијских шема, подстицање и привлачење талената - како би се интензивирало креирање знања и нове вриједности, предузетничка култура и приступ тржиштима за иновативне и предузетничке пројекте.

Усвојени су Извјештај о имплементацији Акционог плана за спровођење Комуникационе стратегије „Црна Гора чланица НАТО-а“ за период јул - децембар 2018. и Годишњи извјештај о предсједавању Црне Горе Америчко - јадранском повељом (А5) које је прошле седмице усвојио Савјет за НАТО.

Влада је донијела Акциони план за имплементацију Стратегије националне безбједности Црне Горе 2018-2020. Планом су дефинисане активности за спровођење стратешких и оперативних циљева који представљају комбинацију безбједносних интереса и одговора на изазове, ризике и пријетње, који су дефинисани Стратегијом.

Донијета је Стратегија информисања јавности о приступању Црне Горе Европској унији 2019- 2022. године и Акциони план за њено спровођење у 2019. години. Нова Стратегија информисања је прилагођена актуелном тренутку у процесу приступања и савременим комуникационим каналима, па ће допринијети да грађани буду још боље информисани о европској интеграцији Црне Горе. Стратегију прати Акциони план за 2019, који садржи 185 активности свих владиних ресора, Одбора за европске интеграције Скупштине Црне Горе, локалних самоуправа и цивилног сектора.

Влада је усвојила је Информацију о програмима подршке Европске уније Црној Гори за 2018. годину, која садржи преглед стања и спроведених активности у оквиру сваког програма подршке и Информација о статусу и реализацији пројеката из области саобраћаја у оквиру спровођења инструмента претприступне помоћи (ИПА пројеката).

У циљу јачања система заштите потрошача на свим нивоима и даљег унапређивања у складу са стандардима и добром праксом Европске уније, Влада је донијела Национални програм заштите потрошача 2019 - 2021. године са Акционим планом за спровођење Националног програма заштите потрошача 2019 - 2021, за период 2019. године. Овим актима дефинисани су циљеви и активности који ће допринијети унапређењу регулаторног оквира, јачању независности и репрезентативности организација за заштиту потрошача, унапређењу механизама за помоћ потрошачима при рјешавању приговора, успостављању одговарајућег система вансудског рјешавања потрошачких спорова и утврђивању одговарајућих услова за спровођење политике безбједности производа.

Ради спровођења Закона о безбједности хране, Закона о генетички модификованим организмима и усаглашавања са правном тековином Европске уније, Влада је донијела Уредбу о условима и начину коришћења генетички модификоване хране или хране за животиње.

Донијет је План заштите воде од загађивања за период од 2019. до 2024. године. Кључни циљеви дефинисани овим Планом јесу заштита вода од загађења из свих извора који негативно утичу на квалитет и квантитет вода, као и на животну средину; спречавање, контрола и смањење загађивања вода утицаја и стварање услова за разумно и правично коришћење вода.

Влада је донијела План давања концесија за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина за 2019. годину. У План давања концесија за 2019. годину уврштени су: лежиште техничко-грађевинског камена „Волујица”, општина Бар; појава техничко-грађевинског камена „Веља Горана”, општина Бар и лежиште „Бијеле шуме“ (бентонити), општина Бар.

Усвојена је Информација о активностима на реализацији приоритних пројеката из области туризма (период јул – децембар 2018). Приликом представљања Информације наведено је да се већи дио пројеката реализује уговореном динамиком, у складу са обавезама из уговора и Инвестиционих програма, као и да може се констатовати повећање ефикасности у реализацији пројеката, посебно у односу на претходни извјештајни период.

Влада је донијела Програм развоја руралног туризма и усвојила Акциони план развоја руралног туризма 2019-2021. У расправи је наглашено да је приоритет развоја руралног туризма развој диверзификоване и аутентичне руралне туристичке понуде, како би се створили услови за побољшање животног стандарда становништва и заустављање депопулације руралних подручја.

У складу са Законом о животној средини, донијет је Програм мониторинга животне средине Црне Горе за 2019. годину. Овај документ, који ће бити реализован у складу са смјерницама Европске уније у овој области, обухвата 7 програма: квалитет ваздуха, програм мониторинга алергеног полена у ваздуху, садржај опасних и штетних материја у земљишту, стање екосистема приобалног мора, стање биодиверзитета, бука у животној средини и радиоактивност.

Влада је донијела Одлуку о годишњем плану званичне статистике 2019-2023. године, којим се дефинише оквир производње активности званичне статистике на годишњем нивоу, ради праћење мјерења резултата активности о економским, демографским и друштвеним појавама, као и појавама из области радне и животне средине. У складу са тим, планирана је реализација 220 статистичке активности, од којих ће 80 одсто бити реализовано од стране Завода за статистику, као главног носиоца и дисеминатора статистичких података, док ће 20 одсто планираних активности реализовати други произвођачи званичне статистике.

Донијет је Програм званичне статистике 2019-2023. године. Овај документ представља оквир за развој, производњу и дисеминацију званичне статистике за период од пет година. Програм, поред осталог, садржи преглед развојних циљева званичне статистике; очекиваних резултата по областима; податке о њиховој периодичности и степену усаглашености са међународним стандардима, као и преглед најважнијих развојних активности које се не могу расподијелити по областима.

Влада је прихватила Предлог за поновно покретање пројекта „Глас грађана – еПетиције“ и задужила Министарство јавне управе да обезбиједи неопходне услове за рад web портала е- Петиције, а сва министарства да, у року од 15 дана, одреде лица која ће бити одговорна за праћење и координацију петиција из њихове недлежности на web порталу е-Петиције. Министарство јавне управе да, током 2019. године, предузме активности на унапређењу апликативног рјешења и проширење пројекта „Глас грађана – е-Петиције“ на јединице локалне самоуправе.

Усвојени су Извјештај о инцидентним ситуацијама на интернету у Црној Гори и Извјештај о успостављању тимова за управљање инцидентним ситуацијама на интернету у Црној Гори - локални ЦИРТ тимови. У информацијама је навдено да је, имајући у виду све већи број напада на државну информациону инфраструктуру, неопходно јачање експертског кадра из ове области као и да је од великог значаја за државу успостављање и формирање локалних тимова за управљање инцидентним ситуацијама у сајбер простору у државним органима, органима државне управе, органима локалне самоуправе, правним лицима, као и правовремена размјена свих информација које се односе на сајбер заштиту.

Влада је донијела Акциони план за спровођење Програма развоја културе 2016–2020. у 2019. години и усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење Програма развоја културе 2016–2020. у 2018. години. Имплементацијом мјера и активности унапређује се постојећи институционални систем на начин да се обезбјеђује његово боље позиционирање и конкурентност на тржишту. У том смислу, ствара се повољнији амбијент за развој креативних индустрија и креативно дјеловање у култури, као области која представља потенцијал за економски развој.

Донијет је и Програм заштите и очувања културних добара за 2019. годину и усвојила Извјештај о спровођењу Програма заштите и очувања културних добара у 2018. години. У циљу заштите, валоризације и унапрјеђења стања културних добара и промовисања разноликости културне баштине Црне Горе, Програмом за 2019. годину планирана је подршка, финансирање и суфинансирање програма и пројеката у укупном износу од 1.106.398 еура, од чега 413.000 еура из намјенских средстава. У 2018. години од планираних 116 пројеката, 80 је у потпуности реализовано, реализација 31 пројекта је у завршној фази, док 5 пројеката није реализовано.

Усвојен је Годишњи извјештај о спровођењу Менаџмент плана и стању Природног и културно-историјског подручја Котора, за 2017. годину.

Влада је усвојила Информацију о преношењу посмртних остатака чланова династије Петровић Његош којом се предлаже преношење посмртних остатака Михаила Петровића Његоша сахрањеног у Француској, на Цетиње, као и посмртних остатака три сина краља Николе – књаза Данила и војводе Мирка, сахрањених у Бечу и принца Петра, сахрањеног у Италији.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?